23. 01. 2022.

Akcija ”Brava”: Zatvorski čuvari pomagali dilerima

Među uhapšenim zatvorskim stražarima, koji su bili dio lanca šverca narkotika, su Meho Karić, Meris Haličević i Јasenko Selimović.

Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito posredovanje.

Karić, Haličević i Selimović su, kako objašnjava izvor “Nezavisnih novina”, pomagali osumnjičenima da unesu drogu u krug zatvora u Tuzli, koju su zatim prodavali po nekoliko puta višoj cijeni od ulične.

Kristina Јozić, portparol SIPA, juče je izjavila da je akcija izvedena na području Tuzle, Lukavca i Živinica.

U akciji “Brava” juče je pretreseno ukupno 18 objekata koje su koristili osumnjičeni, a pretresen je i KPZ Tuzla.

Tokom ovih pretresa, kako je potvrđeno “Nezavisnim” pronađena je droga i drugi materijalni dokazi, koji će biti iskorišteni u budućem krivičnom postupku.

Zaplijenjena droga poslata je na vještačenje kako bi se utvrdila njezina “čistoća”.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičeni će biti sprovedeni u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, koje je i rukovodilo istragom.

Nadležni tužilac nakon ispitivanja osumnjičenih donijeće konačnu odluku o eventualnom zahtjevu za pritvor. U SIPA juče nisu željeli detaljnije govoriti o akciji objasnivši da se istraga nastavlja i u narednom periodu.

Izvor “Nezavisnih” blizak istrazi objasnio je da je akcija “Brava” blisko povezana sa nedavnim hapšenjem Senada Habibovića, zvanog Sena (27), u Tuzli i 11 njegovih saučesnika osumnjičenih za trgovinu narkoticima.

Habibović i saučesnici uhapšeni su u policijskoj akciji protekle sedmice, a na teret im je stavljena trgovina heroinom i kokainom.

Habibović je od ranije poznat policiji po izvršenju krivičnih djela, a osuđivan je zbog nasilničkog ponašanja i iznude novca.

U akciji hapšenja Habibovića zaplijenjeno je oko 50.000 KM i određena količina droge, te oružje, automobil i motor.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender