13. 08. 2022.

Bolnica u Bihaću izgorjela zbog neugašenog opuška od cigarete

Iako policija i nadležno tužilaštvo još nisu objavili službene rezultate istrage mediji tvrde kako je do požara koji je prouzrokovao štetu veću od 12,5 miliona evra došlo zbog neugašenog opuška bačenog u kantu za smeće u garderobi hirurškog odjela bolnice.

Istražiocima je ipak i dalje nejasno kako je do požara u kojemu je uništena bolnica što je zbrinjavala 400 pacijenata moglo doći nakon rekonstrukcije okončane prije nepuna četiri mjeseca.

Direktor bolnice Hajrudin Havić podsjetio je kako je rekonstrukcija započela prije tri godine a završena je prije četiri mjeseca kada je obnovljen hirurški odjel.

‘Protivpožarni aparati su bili u funkciji, hidranti su bili u funkciji, kantonalni inspektor za protivpožarnu zaštitu je prije deset dana sve provjerio’, kazao je doktor Havić no potvrdio je i kako u bolnici nije bilo protivpožarnih mlaznica a to je pravdao činjenicom da je zgrada stara pa se to nije ni dalo napraviti.

Osim što nije imala danas već uobičajen protivpožarni sistem, bolnica u Bihaću nije posjedovala ni vatrodojavne senzore.

Na tome je posebno insistirao ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanske županije Šefik Smlatić.

‘Nama je jedini senzor taj kada susjeda pijući kafu na balkonu ugleda da krov bolnice gori’, kazao je za ‘Oslobođenje’ ministar Smlatić dodajući kako će istrajati na traženju odgovora na mnoga pitanja koja neki smatraju neugodnima.

Neprofesionalnim ocjenjuje i intervenciju vatrogasaca koji su gaseći požar nanijeli dodatnu štetu. ‘Krov se mogao ugasiti i pjenom i parom a ne da nam kroz bolnicu lije voda dok svjetla gore i civili trče tim prostorijama’, podsjetio je Smlatić na zbivanja tokom gašenja požara.

Iako se svi u Bihaću sada bave time kako nabaviti potrebne milione za obnovu, ministar policije drži kako je ipak najvažnije insistirati na odgovornosti. ‘Kao prvo, odgovorne treba strpati u zatvor. Radimo kao u vrijeme kralja Petra’, istakao je ministar.

Policijskim istražiocma dana je zadaća da pronađu cjelokupnu dokumentaciju o rekonstrukciji bolnice.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender