18. 08. 2022.

Nepoznati razlozi štrajka, čeka se Kreso

On je naveo da se njihovo zdravstveno stanje kontinuirano prati i da je Ministarstvo pravde preduzelo sve mjere za zaštitu njihovog zdravlja.

Podsjećajući da su pritvorenici zatražili da ih posjeti predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso, Radulj je rekao da se, s obzirom da je zahtjev upućen njoj, očekuje da Kreso danas to i učini.

Kreso je, kako prenose federalni mediji, potvrdila da će se danas sa bolovanja vratiti na posao u Sud, te da će posjetiti pritvorenike u Pritvorskoj jedinici u Sarajevu.

U Sudu BiH potvrđeno je da su u štrajk glađu stupili Zijad Turković, optužen za organizovani kriminal, Zemir Kovačević i Željko Jukić, optuženi za ratne zločine, Bojan Ćalasan, optuženi za organizovani kriminal, Satko Kekić, optužen za šverc droge, te Ernes Hujić, Ivan Stanić i Tomislav Petrović.

S njima je u štrajku glađu i Mevlid Jašarević, optužen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, kojem je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda od 18 godina zatvora i naložena obnova postupka pred Apelacionim odjelom Suda BiH.

Jašarević je štrajk glađu počeo još 17. jula iz protesta što njegovoj supruzi, koja živi u Srbiji i zabranjen joj je ulazak u BiH, nije dozvoljeno da ga posjeti u pritvoru.

Pritvorenici su stupili u štrajk glađu u nedjelju naveče.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender