18. 01. 2022.

Oluja u regionu, troje povrijeđeno

Oluja sa grmljavinom i jakom kišom i snažnim vjetrom tokom popodnevnih sati zahvatila je juče LJubljanu i Maribor.

Na slovenačkom primorju vjetar je duvao i do 100 kilometara na čas, dok je hladniji talas prolazio preko Slovenije i očekuje se izvjesno olakšanje i niže temperature u utorak i srijedu.

U LJubljani, u kojoj je bilo 37 stepeni, temperatura je pala za 14 stepeni Celzijusovih.

U LJubljani i Kopru, kao i u drugim krajevima, snažan vjetar čupao je iz korijena drveće, otkrivao krovove, prevrtao vozila, rušio tende pred kafićima.

Vatrogasci, koji su imali pune ruke posla, samo su u LJubljani imali više od 20 intervencija, a na slovenačkom moru su spasavani plivači.

Јako nevreme je otežalo i saobraćaj na slovenačkim putevima.

Kako su meteorolozi i najavljivali, juče u popodnevnim satima, nevrijeme je zahvatilo i mnoge hrvatske gradove. Nebo se na brzinu smračilo, a jak vjetar rušio je stabla.

Vjetar u Zagrebu je rušio stabla, reklame, antene i jedna osoba je povrijeđena u centru grada, kada je na nju sa zgrade pala odlomljena televizijska antena.

Nevrijeme je izazvalo haos u javnom gradskom prevozu i vidljivost je bila bitno smanjena, a s jačanjem vjetra počela je značajno da pada spoljna temperatura vazduha.

U nevremenu koje je pogodilo zapadnu obalu Istre, prema prvim informacijama lakše je povrijeđeno dvoje Italijana i pričinjena je velika materijalna šteta na više jedrilica i barki koje su se nasukale duž jadranske obale.

Istarski portali pišu da je nevrijeme koje je pogodilo zapadnu obalu Istre nanijelo veliku materijalnu štetu. Više jedrilica i barki se nasukalo duž obale, a najgore je bilo u Poreču i Umagu.

U Istri se u sat vremena temperatura spustila za 8 do 10 stepeni. Portal IstraMet piše i da je jak i olujni vetar podigao pravu pješčanu oluju u Rijeci.

U Zagrebu je zabilježena rijetko viđena “oluja koja je podigla prašinu”.

U cijeloj centralnoj Hrvatskoj zabilježeni su jaki udari vjetra koji su mjestimično bili i olujni. Oblaci su zaklonili sunce i u Dalmaciji.

Olujni vjetar pogodio je i područje cijele Krapinsko-zagorske županije od Klanjca do Konjšćine, a s terena stižu brojne informacije o srušenim stablima i električnim stubovima.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender