SB UN o Kosovu 28. avgusta

Ban je u svom redovnom tromjesečnom izvještaju, koji obuhvata period od 23. aprila do 15. jula, pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da učine napor kako bi se utvrdila sudbina nestalih osoba i rasvijetlili ratni zločini.

U izvještaju , se odaje priznanje naporima u cilju normalizovanja odnosa između Beograda i Prištine, ali se istovremeno ocjenjuje da je za punu normalizaciju odnosa potrebno riješiti bolna pitanja naslijeđena iz rata.

Prioritet treba da bude rješavanje pitanja sudbine nestalih osoba i procesuiranje svih odgovornih za ratne zločine i druge zločine, naveo je Ban Ki mun i pozvao sve strane da udvostruče napore da bi se postigao napredak u tim oblastima.

Јoš uvijek se 1726 osoba vodi kao nestalo, dodaje se u izvještaju.

Generalni sekretar UN ocjenjuje da su međunarodna podrška svim stranama i međunarodno angažovanje na Kosovu i dalje od ključnog značaja.

Ističe se i da je, sem operativne podrške u primjeni sporazuma, veoma važno za međunarodnu zajednicu ostane odlučna u procesu pomirenja i liječenju rana iz prošlosti.

Ocjenjujući da je sada najveći izazov na Kosovu sprovođenje sporazuma koji su u Briselu potpisali premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, Ban je pozvao sve međunarodne organizacije na Kosovu da sarađuju sa civilnom misijom UN.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender