23. 01. 2022.

Štampa: Dinkić ide iz vlade?

Politika u tekstu pod naslovom “Odlazi li Dinkić?” navodi da je prije jučerašnjeg sastanka lidera vladajuće koalicije saznala da će premijer Ivica Dačić saopštiti “Dinkiću i (ministru obrazovanja) Žarku Obradoviću da rekonstrukcija vlade podrazumijeva i njihov odlazak sa ministarskih funkcija”.

Tom listu je “nedugo zatim iz okruženja lidera regionalista dojavljeno da je ‘vjerovatnoća da URS učestvuje u vladi bez Mlađana Dinkića potpuno ista, koliko i vjerovatnoća da SPS učestvuje i vladi bez Ivice Dačića”.

Novosti u tekstu pod naslovom “Dačić traži smjenu Dinkića” pišu da su odlazak Dinkića i ministara URS iz vlade i eventualna ostavka Dačića na mjesto ministra unutrašnjih poslova bile najvažnije teme jučerašnjeg sastanka.

Novosti navode da je premijer “zatražio da se Dinkić odrekne i resora finansija”, nakon što već SNS-u ustupio resor privrede, a da je Dačić “pokazao spremnost” za još jednu smjenu iz svojih redova – Žarka Obradovića, poslije ostavke Milutina Mrkonjića.

Navodno, piše list, socijalisti su računali da bi ovim rokadama mogli da dobiju jak resor finansija, ukoliko bi morali da se odreknu policije, a i ojačali bi stranačku poziciju u vladi ukoliko bi portfelji regionalista ostali upražnjeni i otvoreni za raspodjelu.

Blic piše da je premijer Dačić “odlučio da izbaci iz vlade URS, uprkos odluci Dinkića da prepusti resor privrede naprednjacima i smijeni još jednog ministra iz URS”.

Prema navodim tog lista, Dačić se odlučio na taj korak kako bi sačuvao fotelju ministra policije i obezbijedio još nekoliko resora za socijalsite.

Blic prenosi da “Vučić i Dačić nisu vjerovali da će Dinkić popustiti i pristati na razdvajanje svog resora i smjenu najbližih saradnika”.

“Nakon što je (Dinkić) to učinio, Dačić je zatražio da se Dinkić odrekne najdragocjenije funkcije ministra finansija. Međutim, on će prije izaći iz vlade nego pristati na to”, piše Blic.

Prema navodima tog lista, “Vučih prepušta Dačiću da prelomi o ostanku URS u vladi, jer je zahvaljujući SPS Dinkić i ušao u vladu”.

Kurir tvrdi da bi epilog sastanka lidera vladajuće koalicije trebalo da bude da Dinkić i Obradović odu sa ministarskih fuinkcija, a da je Dačić sprema da se odrekne i svog resora unutrašnjih poslova, ali da o tome nije donijeta konačna odluka.

Informer tvrdi da je premijer Dačić “saopštio Dinkiću da su on i URS izbačeni iz vlade”.

“Ivica je bio neobično direktan. Rekao je Mlađanu da kao premijer smatra da je za državu najbolje da URS više ne bude dio vlade”, piše list i nastavlja da je “Dačić objasnio Dinkiću da je odluku o smjeni donio zato što je nezadovoljan njegovim, kao i radom njegovih kadrova”, a da Dinkić u to “nije povjerovao”.

Prema navodima tog lista, Dačić će smijeniti ministra obrazovanja Obradovića, ali će zadržati resor unutrašnjih poslova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender