18. 08. 2022.
Mehmedović ometa istragu

“Zavjera ćutanja o Mehmedovićevim zločinima!”

Njegovog oca mudžahedini su izmasakrirali 22. septembra 1992. godine na liniji između Teslića i Tešnja, na Crnom Vrhu, lokalitet Kužno groblje, zajedno sa Blagojem Blagojevićem i Nenadom Petkovićem. Poslije mudžahedinskog pira i masakra sve trojici su im odsjekli glave koje do danas nisu pronađene.

– Od tada je prošla 21 godina. Obraćao sam se svim nadležnim institucijama od policije, tužilaštva, BORS-a, Komisije za traženje nestalih… ali do nedavno nisam uspio da dobijem nikakvu informaciju o tome gdje bi moglo da se nalaze glave moga oca i njegovih saboraca. Tek prije dvadeset dana, kad su objelodanjene informacije o zločinima Šemsudina Mehmedovića, dolazili su, uzeli su mi krv za DNK nalaz i rekli da bi uskoro moglo da pronađu glavu mog oca – kaže Đurić.

On ističe da su navodno lovci prije dvije godine pronašli te tri lobanje na Tromeđi između Maglaja, Tešnja i Teslića i da su tada one odnesene u Visoko. Kaže da vjeruje da se lobanje i danas tamo nalaze i da se o svemu tome odavno sve zna, ali da je neko moćan svjesno to sve sakriva.

Kaže da već godinama postoje informacije, svjedoci i fotografije i video zapisi iživljavanja mudžahedina nad trojicom zarobljenih i masakru nad njima.

– Postoje i fotografije na kojima se vidi grupa Bošnjaka, komšija. U razgovoru sa poznanicima saznao sam da je tu bio i radni kolega Blagoja Blagojevića koji je, i pored toga, masakriran – kazao je Ćurić i dodao da Srbi i Bošnjaci u Tesliću, Tešnju i okolini i dalje strahuju od Mehmedovića.

On se na kraju zahvalio ekipi “Glasa Srpske” koja ga je posjetila, kazavši da smo prva medijska kuća koja je posjetila njegovu porodicu.

“Glas Srpske” ranije je objavio da je osumnjičeni za ratni zločin u “predmetu Ozren”, potpredsjednik SDA i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović u više navrata posredno, ali i lično svjedocima počinjenih zločina prijetio likvidacijama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender