26. 01. 2022.

BiH očekuje 50 miliona evra od EU

Podsjećanja radi, Štefan File, komesar za proširenje Evropske komisije, u februaru, na sastanku u Briselu, rekao je da će drugi dio pomoći od ukupno sto miliona evra biti uplaćen BiH nakon što ispuni postavljene uslove.

On je prilikom dodjele prve tranše rekao da je ova pomoć upućena BiH kao znak povjerenja zemalja članica EU da je BiH ozbiljna u ispunjavanju svojih obaveza iz evropskih integracija.

Rekao je da Brisel zauzvrat očekuje od bh. političara da ulože napor i omoguće funkcionalnije institucije na svim nivoima, brže strukturalne reforme kao i bolju koordinaciju politika u BiH.

Iz Ministarstva je rečeno da su svi uslovi koji su bili na nivou BiH ispunjeni i da će formalni zahtjev za isplatu 50 miliona evra biti poslat komisiji 8. avgusta.

“Što se tiče nas, sav tehnički dio posla upravo se završava, nakon čega će biti podnesen zahtjev. U redovnoj smo komunikaciji sa Komisijom i Delegacijom, i barem koliko mi imamo informacija, uopšte ne očekujemo probleme”, objsnili su nam u Ministarstvu.

Da li će novac biti i odobren do kraja avgusta, kako su istakli, zavisi od FBiH, s obzirom na to da je jedini preostali uslov ostao na vladi tog entiteta, a odnosi se na finansijsku koordinaciju između Vlade FBiH s jedne i kantona sa druge strane.

Sudeći po izjavi Alije Aljovića, pomoćnika ministra u Sektoru za budžet i javne rashode u Ministarstvu finansija FBiH, i taj posljednji uslov je ispunjen u potpunosti.

On je, naime, objasnio da se jedini preostali uslov odnosio na to da Vlada FBiH usvoji i u parlamentarnu proceduru uputi zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Kako je rekao, Vlada se odlučila da ne ide u izradu posebnog zakona, već da u sklopu Zakona o budžetima posveti posebno poglavlje o ovom preostalom uslovu, što je, kako je naveo, i urađeno.

“Taj zakon je prošao prvo čitanje u parlamentu i otvorena je javna rasprava pa do kraja septembra očekujemo njegovo donošenje”, naveo je on.

Kako je dodao, Memorandum sklopljen sa Evropskom komisijom o makroekonomskoj pomoći predviđa da zakon bude usvojen u vladi i da za dodjelu sredstava nije uslov da on bude usvojen u parlamentu.

Sam tekst zakona je, kako je objasnio, usklađen sa predstavnicima Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, te da nisu imali nikakve primjedbe.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender