13. 08. 2022.

Do kompromisa u vezi sa otkupnom cijenom pšenice mora doći

“Nakon jučerašnjeg sastanka u Banjaluci na kome su predstavnici mlinskih prerađivača pokušali dogovoriti otkupnu cijenu pšenice može se reći da je došlo do malih iskoraka”, rekao je Maletić.

On je podsjetio da je dogovoreno da u naredna dva dana bude pronađen kompromis, a da bi otkupna cijena trebalo da bude 0,33 KM plus pet feninga premije po kilogramu.

“Nismo zadovoljni, ali, možda, ćemo pristati. Za sljedeću godinu moraćemo znati kolika je cijena pšenica u oktobru ove godine”, rekao je Maletić i dodao da su protesti, za sada, odgođeni zbog mogućeg kompromisa, kao i svečanosti povodom predstojeće slave grada.

On smatra da će uz pomoć resornih ministarstava sve biti kako treba i da potrebe za novim protestima i blokadama saobraćajnica neće biti.

Prema najnovijem dogovoru, konačna cijena pšenice po kilogramu trebala bi biti 0,33 KM plus 0,5 KM premije, dok su poljoprivrednici ranije traži cijena od strane poljoprivrednika 0,38 KM plus 0,4 KM premije.

Nakon sastanka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva turizma i predstavnika mlinsko-pekarske industrije u Srpskoj, koji je održan juče u Banjaluci, najavljeno je da “postoje indicije da je u narednih dan ili dva moguće napraviti neke male iskorake”.

Poljoprivrednici čekaju da se mlinari i pekari izjasne i dogovore, međutim, kako ističu, bitno je da se kaže koji su uslovi otkupa i pod kojim uslovima će se dobiti premija na predatu pšenicu, odnosno kada će biti isplata.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender