25. 10. 2021.

Međunarodna krizna grupa: OHR odavno dio problema

Čak i ona rješenja koja, je OHR nametao u proteklim godinama, vremenom su još više komplikovala situaciju, a kao primjer Latal je naveo političku situaciju u Federaciji BiH, te nametanje Statuta grada Mostara.

“Nakon uplitanja u formiranje vlasti u FBiH 2011. godine OHR je izgubio legitimitet kod međunarodne zajednice. Ipak, SAD, Turska i još neke druge zemlje nisu spremne da podrže potpuno zatvaranje OHR-a u situaciji kada se u BiH kriza konstantno produbljuje”, rekao je Latal za sarajevsku štampu.

Latal je istakao da istraživanja Međunarodne krizne grupe rađena u proteklih desetak godina pokazuju da većina građana BiH, bez obzira na etničku, nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, nisu zainteresovani za dalje tenzije i sukobe.

“BiH je efektivno etnički podijeljena zemlja, gdje toliko često više ne dolazi do neke veće interakcije između različitih etničkih grupa. Sve ovo znači da je mogućnost izbijanja novih sukoba zaista mala”, rekao je Latal i dodao da je većina tih istraživanja pokazala da jedan dio, prije svega bošnjačke populacije, ne bi mirno prihvatio cijepanje BiH.

Razlog za slab uspjeh dosadašnjih socijalnih protesta u BiH Latal vidi u tome što se u njih nisu uključivali nezaposleni, mali poljoprivrednici i ljudi iz ruralnih sredina, te u tome što su većinu skupova vodili oni koji su već u povlaštenom položaju, odnosno na raznim budžetima i žele da zadrže taj status.

Latal je potvrdio da Međunarodna krizna grupa planira da do kraja godine objavi izvještaj o BiH i da se povuče sa Balkana.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender