23. 09. 2021.

O odluci suda u Strazburu na narednom sastanku strukturalnog dijaloga

“Nadam se da ćemo na prvom narednom sastanku strukturalnog dijaloga otvoriti i pitanje unifikacije primjene krivičnog zakonodavstva, odnosno konačnog rješavanja pitanja retroaktivne primjene krivičnog zakona iz 2003. godine pred Sudom BiH”, naglasio je Radulj.

On je napomenuo da su svi drugi sudovi u BiH primjenjivali krivični zakon SFRJ iz 1976. godine koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja krivičnog dijela.

Radulj je izrazio nadu da će u narednom periodu Ustavni sud BiH, u kojem se u ovom trenutku nalazi nekoliko desetina apelacija koje bi mogle biti primjenjive u skladu sa odlukom “Maktouf i Damjanović”, donijeti odluke o ponavljanju krivičnih postupaka za apelante uvažavajući sve navode odluke Suda u Strazburu.

“Nadam se da će i Sud BiH bez odgađanja, za lica koja su osuđena pred ovim sudom donijeti odluke o ponavljanju krivičnog postupka, ako se ti predmeti mogu podvesti pod predmete `Maktouf i Damjanović`, kako ne bi imali nove odluke Suda u Strazburu koje bi dodatno uticale na negativne komentare u javnosti prema Sudu i Tužilaštvu BiH i kako bi se ovo pitanje konačno i riješilo”, naglasio je Radulj.

Komentarišući stav Evropske komisije da od vlasti u BiH očekuje da se pozabave ovim pitanjem, Radulj je rekao da će Ministarstvo pravde učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender