Otkloniti trajni defekt Suda i Tužilaštva BiH

Dodik je rekao da se Mun, iako broji posljednje dane ambasadorskog mandata u BiH, uprkos opštepoznatim činjenicama, ne libi da Republici Srpskoj drži lekcije o Sudu i Tužilaštvu BiH.

– Opšte je poznato da su ove pravosudne institucije nametnute odlukama visokog predstavnika i na zahtjev bošnjačkih političara sa ciljem da se posrednim mehanizmom unitarizuje pravosuđe u BiH i izvrši centralizacija. Takve institucije, koje rade protiv interesa svojih građana, kompromituju pravosudni sistem i pravdu i ne doprinose stabilnosti BiH – istakao je Dodik.

On je podsjetio da postoji bezbroj primjera za to, a da su najsvježiji slučaj Šemsudina Mehmedović, gdje Tužilaštvo BiH nije htjelo da sarađuje, uprkos očigledenim dokazima, kao i neprihvatljiva retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH u slučaju “Maktouf-Damjanović”.

On napominje da Srpska svakodnevno ukazuje na selektivan pristup istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, kao i na različite aršine u vođenju postupaka i presuđivanju.

– Zbog svega toga, kao i zbog činjenice da nemaju ustavno i dejtonsko pravo, Sud i Tužilaštvo BiH nema podršku i zbog toga su predmet naše osnovane kritike, a ne nikakvih političkih napada, kako to u svom poslednjem blogu apostrofira odlazeći američki ambasador Patrik Mun – poručio je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, politički lideri u Republici Srpskoj nemaju problema sa prihvatanjem odluka sudova i tužilaštava Republike Srpske, ali se kada je riječ o BiH ne može na silu legalizovati Sud i Tužilaštvo, već to mora da bude dio legalnog sistema da bi se poštovao.

Dodik ističe da Republika Srpska smatra da se mora poštovati Ustav BiH i da su Sud i Tužilaštvo BiH, kao dio pravosudnog sistema, vještački nametnuti izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma, što ambasador Mun nije trebao zaobići, ako je želio punu istinu.

Prema njegovom mišljenju, kod ambasadora Muna se očigledno, kao više puta do sada kada je u pitanju Republika Srpska, izgubila istina, a očigledno je da, kako je rekao, nikakve zaključke nije izvukao od bivšeg američkog diplomate u BiH Rafija Gregorijana, koji je svojevremeno inscenirao krivične prijave protiv političkih lidera u Republici Srpskoj, koje su nakon četiri godine istrage odbačene kao nesonovane.

– U trenucima iskrenosti, kada se sabere ukupan trogodišnji odnos ambasadora Muna prema Republici Srpskoj, može se zaključiti da će kod mene ostati upamćene kao najlošije godine američkog prisusutva u BiH – poručio je predsjednik Srpske.

Mun je na blogu napisao da je razočaran što su pravosudne institucije BiH meta napada političkih lidera iz Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender