18. 01. 2022.

Sprema se serija hapšenja Srba na Kosmetu?

Na spisku u koji su “Vesti” imale uvid, nalaze se imena pojedinih političara, policajaca – sada već bivših radnika MUP-a Srbije, kao i čuvenih branitelja mosta na Ibru, koji su 1999. godine spriječili prelazak Albanaca u sjeverni dio pokrajine.

Prema tim saznanjima, spisak je nedavno sačinjen, a na njemu su imena 32 osobe, od toga 30 Srba, jedan Bošnjak i jedan Albanac.

Riječ je o spisku koji je sastavila Kancelarija specijalnog tužilaštva Kosova, a radi se uglavnom o stanovnicima sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, za koje se sumnja, prema navodima optužbe “da su počinili ubistva koja su se dogodila u periodu od 14. aprila 1999. – 4. februara 2000. godine”.

Većina osumnjičenih su Srbi, a navodne žrtve Albanci.

– Očigledna želja takvog spiska je da se napravi pritisak na građane, kako bi se destabilizovao Sjever. To što se pojedinci spominju za navodne zločine su stare priče i Priština nikada te priče nije uspjela da dokaže. S druge strane, profil optužbi je takav da ta “krivična djela” nisu obuhvaćena nedavno donesenom amnestijom. Tako da je cilj tog spiska više nego očigledan – zaključuje jedan neimenovani sagovornik lista.

Saznanja „Vesti”, u suprotnosti su sa onim što tvrdi EULEX – da nema tajnih ili zapečaćenih optužnica.

Prema navodima iz EULEX-a njihovi tužioci trenutno istražuju 94 slučaja ratnih zločina na Kosovu, a do sada je donijeto ukupno 28 presuda.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je ranije da je država Srbija zabrinuta ukoliko postoje tajne optužnice za ratne zločine na Kosovu i spiskovi u koje nema uvid.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender