19. 10. 2021.

Usvojen rebalans budžeta grada manji za 2,1 odsto

“Rebalansom smo stvorili uslove da procijenjeni nivo prihoda svedemo na oko 143 miliona KM, računajući kreditna sredstva. Početna varijanta budžeta je bila nešto manje od 140 miliona KM, tako da je razlika negdje oko četiri miliona KM”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

On je novinarima u pauzi zasjedanja rekao da je bilo više razloga da se ide u rebalans budžeta, između ostalog deficit.

“Dio deficita pokriven je kroz rebalans, zbog čega je bilo nužno raditi rebalans budžeta sada”, rekao je Gavranović novinarima i dodao da su razlozi za rebalans budžeta i manji ostvareni prihodi od poreza na nepokretnosti, indirektnih poreza od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prihoda od zemljišne rente po osnovu legalizacije, kao i isplata sudskih izvršnih rješenja dospjelih ove godine.

On je rekao da nivo prihoda koji je ostvaren za prvih pola godine pokazuje da se neće moći sigurno računati na predviđene prihode do kraja godine u 100 odstotnom prilivu, naglasivši kako se to, prije svega, odnosi na prihod od PDV-a, koji je smanjen za dva miliona KM.

“Prihod od poreza na imovinu nije ostvarivan onom dinamikom koja je očekivana, zbog čega smo otvorili proces sa Poreskom upravom da se ubrza mehanizam za naplatu potraživanja iz prošle godine i plaćanje poreza u ovoj godini”, istakao je Gavranović.

On je rekao da je među rashodima, rebalansom budžeta u komunalnoj sferi smanjen iznos za skoro dva miliona KM.

Gavranović je istakao da su rebalansom budžeta zagarantovana sredstva za dodjelu stipendija, a u socijalnoj sferi su blago povećana.

“Procijenili smo da je ovo rješenje kojim nećemo umanjivati plate u ovom periodu, što neće ugroziti budžet do kraja godine”, rekao je Gavranović i dodao da stanje jeste teško, ali da nije dramatično.

Gavranović je rekao da su krediti od oko 200 miliona KM usmjereni na infrastrukturu, ističući da su kreditna zaduženja u granicama koje zakon dozvoljava i ne predstavljaju teret i problem u smislu likvidnosti.

Opozicija smatra da rebalans nije realno planiran i da nema konkretnih mjera kako će se budžet ubuduće puniti.

“Rebalans nije realno planiran. Prihodi od poreza na nepokretnosti sa 30. junom iznose 2.100.000 KM, a ovdje u ovom dokumentu se predviđa da će do kraja godine biti prikupljeno 6.800.000 KM. Kod prihoda od PDV-a stoji da će se prikupiti 50 miliona KM, a do 30. juna je prikupljeno samo 22 miliona KM, što može automatski dovesti do novog deficita“, rekao je odbornik PDP-a Zoran Talić.

Prema riječima odbornika SDS-a Davora Šešića, nema konkretnih mjera kako će se budžet grada ubuduće puniti, ističući da je osnovni problem kod rebalansa to što privreda praktično i ne postoji i što su preduzeća uništena.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender