24. 10. 2021.

Budimir: Početak suđenja 30. avgust

Prema njegovim riječima, suđenje će se održati zbog pištolja pronađenog tokom pretresa Budimirove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH, čije porijeklo se može dokazati.

“Oni su tražili đavola i dobili su ga, ali u obrnutoj formi od one koju su tražili. Gospodinu Budimiru pokušali su da naštimaju veoma ružnu stvar, podmetanje dokaza, što nije uspjelo, pa sada kopaju i grebu po dnu. Našli su pištolj za koji postoje dokazi”, naveo je Hadžić.

Hadžić je objasnio da, kada kaže “oni”, misli na dio Tužilaštva BiH prema čijoj naredbi je izvršen pretres Budimirove kancelarije, te dio sistema službi bezbjednosti u BiH koje su “izvan institucionalne kontrole”.

“Očigledno postoje dijelovi sistema kolektivne bezbjednosti koji djeluju prilično samostalno i po nečijem nalogu ili diktatu, a ne prema potrebama službe”, smatra Hadžić.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/, prilikom pretresa Budimirove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH 26. aprila, pronašli su pištolj “češka zbrojovka” sa sedam metaka, od kojih je jedan bio u cijevi.

Budimir je istražiocima rekao da je pištolj dobio na poklon 1996. godine, ali da “zbog nemara” nije zatražio dozvolu.

On je 26. aprila uhapšen zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj i nezakonitog pomilovanja osuđenika. U KPZ Mostar proveo je mjesec dana, nakon čega je pušten na slobodu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender