23. 01. 2022.

Ilindan – Krsna slava Mrkonjić Grada

Nakon parastosa, položeno je i cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na Gradskom pravoslavnom groblju i na Trgu Srpske vojske, čemu je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.

Održana je i svečana akademija u čast 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade čijih je 300 vojnika dalo živote u proteklom ratu za Srpsku.

Ministar Đokić je rekao da je mrkonjićka brigade prošla slavan i težak ratni put i da se borila sa ostalim jedinicama VRS da sačuva i odbrani srpski narod i njegovu slobodu i pravo na postojanje Republike Srpske.

“Ovo je dan kada se sjećamo svih onih koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku i molimo se za upokojenje njihovih duša i ne postoje riječi kojim možemo izraziti zahvalnost za njihovu nesebičnu žrtvu za slobodu svog naroda“, istakao je Đokić.

On je dodao da je trajna obaveza Republike Srpske posvećenost i briga o poginulim borcima i ratnim invalidima.

Đokić je podsjetio da je Mrkonjić Grad imao tešku sudbinu i da je u proteklom ratu prošao golgotu. U njemu je pronađena i masovna grobnica sa 181 tijelom, a nalazi obdukcije su pokazali da su svi zvjerski mučeni i ubijeni.

“Nažalost, za zločine nad civilima i vojnicima ove opštine još niko nije odgovarao i ovakvi događaji su prilika da kažemo da ne odustajemo od borbe za pravdu i da svi zločinci moraju odgovarati”, poručio je Đokić.

Slavske svečanosti i lomljenje slavskog kolača održaće se u večernjim časovima na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića sa početkom u 20.00 časova.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender