17. 10. 2021.
Jačanje saradnje Banjaluke i Kumanova

Krupnih investicija nema bez kredita

Gavranović je rekao da je Banjaluka potpuno likvidna, da sve svoje dugove servisira na vrijeme, te da može da se još eventualno zaduži za neki procenat za urgentne probleme.

“Vodovod je prvi prioritet, ali još ga nismo završili. Osim toga, potrebno je da se u Banjaluci gradi još mnogo komunalne infrastrukture, uključujući sportske terene, te objekte za sportske sadržaje”, rekao je Gavranović.

On naglašava da se krupne investicije ne mogu realizovati bez kreditnih sredstava.”U ovom vremenu to nije moguće, jer je tekući priliv dovoljan, možda, za funkcionisanje elementarnih potreba javnih službi grada i dijelova sistema. Međutim, velike investicije se ne mogu realizovati bez dodatnih sredstava. To je ono što treba imati na umu”, naglasio je Gavranović.

“Koliko god mi pričali da ćemo održati neki život u Banjaluci na visokom kvalitetu sa istim parama, to nije tačno. Ne možete, ako ste imali neki trošak od milion KM prošle godine ili tri miliona KM za održavanje javne higijene, imati isti kvalitet javne higijene za dva miliona. To je potpuno jasno da ne može”, kaže Gavranović.

Gavranović je istakao da će Banjaluka moći izvršavati svoje obaveze, kontrolišući javna sredstva i čineći sve da mjere koje se preduzimaju povećavaju prihode grada.

Gradonačelnik Banjaluke kaže da se nova sredstva mogu naći racionalnijim trošenjem ukupnog budžeta i mjerama koje treba da rezultuju većim prihodima.

Gavranović rekao je da je potrebno stvarati takav ambijent da dođu investicije i da one daju značajne prihode za razvoj grada.

On je naveo da se svakom investitoru, koji dođe sa legitimnim zahtjevom i urednom dokumentacijom, treba izaći u susret i obezbjediti mu da investira.

“Od tih para ćemo dobiti sredstva da održavamo u boljem stepenu ukupan ambijent, da gradimo parkove, vrtiće, saobraćajnice i ostalo”, rekao je Gavranović.

On kaže da se, nažalost, preispitivanjem svakog objekta koji se gradi, ne slušajući argumente, odvraćaju investitori.

“Svaka nova građevina, u skladu sa regulacionim i urbanističkim planom, jeste novi razvoj Banjaluke. Ne možemo Banjaluku držati kasabom kakva je izgledala prije 100 godina”, rekao je Gavranović.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender