23. 01. 2022.

Niko nije odgovarao za stradale u masovnoj grobnici ”Kamen”

Milunović je nakon obilježavanja dana ekshumacije u ovoj masovnoj grobnici rekao da je od 108 tijela do sada identifikovano 103, od kojih su 13 lica ženskog pola, a 18 su lica starija od 70 godina.

On je naveo da su među zakopanima bila i tijela potpukovnika Vojske Republike Srpske Radoslava Lakića i njegovih vojnika koji su strijeljani nakon zarobljavanja, za šta se, takođe, zna da su to izvršili pripadnici Sedme gardijske brigade.

“Masovna grobnica `Kamen` nakon ekshumacije pokazala je svu monstruoznost zločinaca, jer su pored vojnika bili sahranjeni i civili”, rekao je Milunović.

On je ukazao i na najveću masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu u kojoj je pronađeno 181 tijelo, iza koje slijedi “Kamen” kod Glamoča, te Carevo polje kod Jajca sa 81, Čaprazje kod Bosanskog Grahova sa 51 tijelom i jama Zastinje kod Livna sa 13 tijela.

Prema njegovim riječima, uopšte nema dileme da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, kada se uzme u obzir napad na Kupreški plato, Brod i Derventu 1992. godine, te napad na Grahovo i Glamoč, a nakon toga i Drvar, Mrkonjić Grad, Šipovo i Jajce 1995. godine.

Milunović je podsjetio da je Županijski sud u Zagrebu lišio slobode sedmoricu pripadnika Sedme gardijske brigade zbog prijave da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ali da su nakon 48 sati pušteni na slobodu, što govori o odnosu Hrvatske i njenog pravosuđa prema srpskim žrtvama i zločinima koji su počinili hrvatski vojnici.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da su među identifikovanim uglavnom stradali tokom 1994. i 1995. godine, ali da su njihovi leševi prikupljeni sa raznih lokacija, kako bi se sakrili tragovi zločina tokom akcije “Oluja”.

On je dodao da je ekshumacija u grobnici počela 1996. godine, od kada se vrši i pomen stradalima, ali da još niko nije odgovarao za ovaj zločin.

Mitrović očekuje da će se potpisivanjem sporazuma tužilaštava Hrvatske i BiH stvari pomjeriti sa mrtve tačke.

On je upozorio da srpsko stanovništvo, iako većinsko u ovoj opštini, živi pod određenom kulturnom i socijalnom okupacijom okupacijom, čime se, kako je rekao nastavlja hrvatska politika 18 godina nakon rata.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender