19. 08. 2022.

Stradanje na Šušnjaru ne smije biti zaboravljeno

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da je ovaj skup održan da bi se objelodanila istina o broju stradalih na prostorima nekadašnjeg sanskog sreza tokom Drugog svjetskog rata, kao i da bi se dao pomen nevinim žrtvama ustaškog terora u avgustu 1941. godine na Šušnjaru.

“Naša je moralna i ljudska obaveza da prikupimo i od zaborava otrgnemo svjedočanstva o stradanju srpskog naroda na ovim prostorima”, istakao je Stanar.

On je naglasio da nije zadovoljan sadašnjim odnosom prema nevinim žrtvama ustaškog terora, stradalim na Ilindan 1941. godine, posebno stanjem i kome je spomen-obilježje na Šušnjaru, na području opštine Sanski Most.

“Svi treba da imaju na umu da sve žrtve zaslužuje istu pažnju i da na pravi način bude obilježeno mjesto njihovog stradanja”, rekao je Stanar.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Jasenovac-Donja Gradina Vladimir Lukić rekao je da je ovo treći put da se na okruglom stolu govori o Šušnjaru i drugim stratištima na području sanske opštine.

Prema njegovim riječima, cilj je da se progovori o zločinima na Šušnjaru, Garavici, na Kozari i Potkozarju, te u Glamoču, Grahovu, Duvnu, Livnu i Kupresu, a ne samo o zločinima u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

“Želja nam je da svjedoci, odnosno oni koji znaju kako su stradali njihovi najmiliji, to iskažu na ovim okruglim stolovima i da se to objavi u zbornicima i ode u svijet”, rekao je Lukić.

Sa ovog skupa od naučnih materijala i svjedočenja izlagača biće sačinjen zbornik na srpskom i engleskom jeziku, koji bi mladim generacijama i istoričarima poslužio kao dokument o stradanju Srba u Sanskom Mostu tokom Drugog svjetskog rata.

Okrugli sto “Šušnjar 1941” organizovala je opština Oštra Luka i Udruženja raseljenih Sanjana “Sanska ognjišta” iz Banjaluke.

Ovim skupom u Oštroj Luci je počela manifestacija “Ilindanski dani” koji će biti nastavljeni večeras od 20.30 časova, kada će u restoranu “Luka” biti održano književno veče i uručene nagrade “Šušnjar 2013” i “Slovo Podgrmeča”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender