18. 01. 2022.

Samo promjenjena Srbija ima budućnost

“Srbiji je potrebna perestrojka ako želi da ide napred. Neću da budem premijer da Srbiju vodim unazad… Treba da provetrimo Srbiju…Srbija je ostala bez perspektive, ponižena, uvređena, postala gubavac sveta i Evrope. Moramo da je očistimo”, rekao je Dačić na Glavnom odboru SPS-a u Beogradu.

Dačić je istakao da Srbija više ne smije da bude zemlja propuštenih prilika i da u narednom periodu mora da bude modernija, pravednija, bogatija, uređenija i poštovana, zbog čega su potrebne promjene u sferi kadrova i načinu organizacije sistema, ali i mentalitetu.

“Da bi zaista ušli u Evropu, postali normalna zemlja, potrebna je i najveća žrtva – ne smemo da se ponašamo isto kao do sada. Ako želimo u promene, moramo menjati i nas same i čitav sistem, naše navike i odnos prema poslu”, rekao je Dačić.

On je naveo da svi članovi SPS-a, umjesto funkcija i privilegija, treba da traže za sebe samo jednu privilegiju – da budu “apostoli, koji šire novu vjeru – vjeru u Srbiju”.

“Ni za hrišćanstvo nije bio dovoljan samo Hrist, bili su mu potrebni apostoli da prošire veru”, rekao je Dačić.

On je rekao da ne traži da ga bilo ko štiti ili pokriva, navodeći da svi funkcioneri SPS-a treba da štite samo Srbiju, tako da od nje ništa ne uzmu, a sve joj daju.

Dačić je rekao da je pridruživanje Srbije ka EU nepovratan proces za koji je siguran da će je u najbrže vrijeme uvesti u Uniju.

“Srbija će, siguran sam, ako nastavi ovim putem, biti sledeća nova članica EU”, rekao je Dačić, navodeći da to jača poziciju Srbije koja je postala simbol novih vrijednosti u regionu.

On je podsjetio na tešku situaciju u kojoj se Srbija nalazi zbog teškog položaja srpskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije, te na Kosovu i Metohiji, zbog jednostrano proglašene nezavisnosti.

“Međunarodna zajednica je imala predrasude i unapred nas je optuživala za sve na Balkanu, pa je trebalo raditi da se to promeni. Budućnost Srbije je da bude poštovanija u svetu i da mladi imaju veru u njenu budućnost”, rekao je Dačić.

On je naveo da Srbija žuri i da nema vremena za međupartijske i druge sukobe, imaginarnu raspravu da li treba ići naprijed, kao ni za greške i neuspješne pokušaje, već samo za brze i odlične rezultate.

“Postavili smo ambiciozni cilj – ulazak Srbije u EU, pregovori sa Unijom uz punu zaštitu državnih i nacionalnih interesa, kao i smanjenje nezaposlenosti”, rekao je Dačić i dodao da je čak polovina mlade generacije nezaposlena.

On kaže da je zato predložio promjene u finansijsko-ekonomskoj sferi, gdje je potrebno dodatno ubrzanje i podsticaj.

Dači je potvrdio da su ministri prosvjete i saobraćaja Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić dali ostavke na ove funkcije, ali da će i dalje ostati na visokim stranačkim funkcijama, te najavio promjene funkcionera SPS-a na mjestima državnih sekretara i direktora.

On je pozvao da se istraži ko je kriv za krađu testova male mature i da zbog toga ide u zatvor.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender