16. 08. 2022.

Vrijeme da se priznaju greške iz prošlosti

“Došlo je dobro vreme za sve nas koji smo grešili u prošlosti, na stidimo se da priznamo svoje političke greške, nemam nikakav problem s tim, i da me ne pitate ja želim o tome da govorim, da stvari postavmo bez preterane ljubavi na jedan racionalan nivo i racionalan kolosek”, rekao je Vučić za Dnevni avaz.

“Ja mislim da u Srbiji danas, i to vam otvoreno kažem, ne postoji nikakva, ni najmanja mržnja prema Bošnjacima. Nikakva!”, rekao je vicepremijer Srbije.

Vučić je istakao da to govori kao neko “ko dobro zna obje strane Srbije, i onu nacionalnu ili nacionalističku, kako god hoćete, i onu građansku Srbiju”.

On je dodao da bi volio da je tako i da nema mržnje u BiH, ali nije siguran, i da bi volio da je isto tako i u Republici Srpskoj.

“Postavljanje stvari u racionalnu ravan, razmišljanje o ekonomiji, o budućnosti, razmišljanje o tome šta je to što možemo da uradimo zajednički, koji su to međunarodni tenderi na kojima možemo zajedno da učestvujemo, koji su zajednički projekti, koje možemo da uradimo, jer mislim da možemo, to je put kojim treba da idemo”, poručio je Vučić i dodao da je uvjeren da će među ljudima na ovim našim prostorima rasti međusobno povjerenje.

Upitan da li namjerava da ode u Srebrenicu, Vučić kaže da to nije problem, ali da prije toga želi da razgovara sa ljudima. Ne želi, kaže, da se njegov odlazak tamo shvati kao provokacija s bilo čije strane.

On, međutim, misli da je ključna stvar za sve nas da prije svega razmišljamo o budućnosti: “Jer, dokle god mi budemo pričali o prošlosti, mi o budućnosti nećemo razmišljati. Da ne bude zabune, ne želim da se skrivam iza bilo koga ko je lažno u ime naroda kojem pripadam počinio taj stravični zločin. Stravični, jezivi zločin, toliko strašan da vas je sramota što neko ko je u tome učestvovao pripada vašem narodu”, naveo je vicepremijer Srbije.

Kad je riječ o odnosima sa i unutar BiH, Vučić ističe da takođe nema problem da kaže da za Srbiju postoji država BiH i postoji Republika Srpska u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender