21. 10. 2021.

Zagreb nema volje da kazni zločince

Predstavnik Udruženja Čedo Marić rekao je na konferenciji za novinare, povodom 18 godina od “Oluje”, da na identifikaciju čeka 306 ekshumiranih, a da Hrvatska ništa ne čini da ekshumira registrovana grobna mjesta u kojim se nalaze 242 žrtve ove akcije i 28 žrtava akcije “Bljesak”.

“Oni gotovo ništa ne čine da utvrde istinu o sudbini naših najmilijih, a pogotovo ništa ne čine da kazne počinioce. Hrvatska smatra da su oslobađanjem Ante Gotovine i Mladena Markača abolirani svi”, ocijenio je Marić.

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović smatra da Hrvatska mora više da se angažuje u procesu traženja nestalih, ali i u procesuiranju odgovornih za zločine, koji su počinjeni na njenoj teritoriji devedesetih godina.

“Porodice imaju pravo da znaju sudbinu, ali moraju znati i ko je počinio zločin. Hrvatska mora da se više angažuje i da svoj doprinos pravdi”, naglasio je Odalović.

Viši savjetnik u Tužilaštvu za ratne zločine Milan Bekan naglasio je da je zvanična Hrvatska više puta poslala jasnu poruku Srbiji da mora da se suoči sa svojom prošlošću i konstatovao da je vrijeme da i zvanični Zagreb to učini.

“U pravosuđu Hrvatske je i nož i pogača. Oni moraju da pokrenu neke stvari i dokažu da su ono za šta se deklarišu, evropska i demokratska država”, zaključio je Bekan.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender