23. 01. 2022.

Ostavke zbog presude Berluskoniju

Poslanici i senatori partije Berluskoni podnijeli su svoje ostavke u znak protesta zbog pravosnažne odluke suda kojom je bivši premijer osuđen na zatvor.

Silvio Berluskoni sastao se u petak s poslanicima svoje partije u Rimu.

Dočekan je ovacijama i, kako su prenijeli neki od učesnika, on je izjavio: “Ne možemo se uzdržati od zadatka da sprovedemo pravu reformu pravosuđa i zbog toga smo spremni za izbore”.

Senator Renato Skifani i poslanik Donjeg doma Renato Bruneta najavili su da namjeravaju da odu kod predsjednika Republike Djorđa Napolitana da mu podnesu ostavke i da traže “vraćanje pravde”.

Anđelino Alfano, ministar unutrašnjih poslova PDL-a u koalicionoj vladi Enrika Lete, rekao je na sastanku da su spremni na ostavke da bi odbranili svoj ideal, prenijeli su isti izvori.

Berluskonija je Kasacioni sud proglasio krivim za utaju poreza i pravosnažno osudio na četiri godine zatvora.

Iako je sud proglasio Berluskonija krivim i osudio ga zatvor, male su šanse da 76-godišnji bivši premijer Italije završi u zatvoru zbog starosti.

Tri godine je pokriveno amnestijom, ali za preostalu godinu Berluskoni će morati sredinom oktobra da odluči da li će je odslužiti u kućnom pritvoru ili u obavljanju društveno korisnog rada.

Sud je juče ipak naložio da se preispita zabrana Berluskoniju da se kandiduje za bilo koju javnu funkciju narednih pet godina.

Berluskoni se danas obratio javnosti nakon pravosnažne odluke suda kojom je osuđen za utaju poreza, ocijenivši da je nevina žrtva i da suđenje i presuda nemaju veze sa realnošću.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender