13. 08. 2022.
Godišnjica ubistva Srba na Glođanskom brdu

Večeras paljenje svijeća za ubijene Srbe u “Oluji”

U Banjaluci će večeras u 20:30 časova paljenjem svijeća ispred sabornog Hrama Hrista Spasitelja početi višednevno obilježavanje 18 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

Akcija „Oluja“ počela je 4.avgusta 1995. godine, granatiranjem Srpske Krajine. Za svega nekoliko dana, sa vjekovnih ognjišta protjerano je oko 220 hiljada stanovnika.

Predsjednik Pododbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Velimir Dunjić najavio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da će obilježavanje počinje danas paljenjem svijeća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

U nedjelju je predviđen parastos poginulim civilima i vojnicima u hramu Svete Trojice i polaganje vijenaca.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je progon Srba iz Republike Srpske Krajine najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i naglasio da će institucije Republike Srpske istrajati u nastojanju da svi krivci za zločine budu izvedeni pred lice pravde.

“Obilježje ovog zlodjela jeste masovno ubistvo civila. Ubijeno je 1838 ljudi, od kojih 1185 civila, što je 64 odsto”, istakao je Milunović.

On je naveo da su od ukupnog broja stradalih 537 bile žene, odnosno 29 odsto, kao i da je više od polovine stradalih civila bilo starije od 60 godina.

Prema Milunovićevim riječima, 937 osoba još se vode kao nestale.

On je podsjetio da je na prostoru Republike Srpske Krajine živjelo oko 220.000 Srba, a da je hrvatska vojska, u sadejstvu sa Hrvatskim vijećem odbrane i tzv. Armijom BiH, angažovala oko 200.000 vojnika za njihovo masovno istrebljenje.

“U borbenim dejstvima aktivno je učestvovalo 138.500 hrvatskih vojnika i vojnika tzv. Armije BiH, ostali su bili logistika. Ako imamo podatak da je u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini bilo oko 30.000 vojnika, onda je jasno kakav je omjer snaga bio”, naglasio je Milunović.

On je napomenuo da je Republika Srpska Krajina bila zaštićena zona UN na koju je agresiju izvršila članica svjetske organizacije i istakao da za te zločine niko nije odgovarao.

“Iako je Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo krivice za ove zločine hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, institucije Republike Srpske istrajaće u svom nastojanju da sve krivce izvedu pred lice pravde”, poručio je Milunović.

U hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, operacijom “Maestral”, hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender