19. 08. 2022.

Danas Blaga Marija

Rodom je iz mjesta Magdale, kraj jezera Genisaretskog, iz plemena Isaharova. Bila je mučena od sedam zlih duhova, od kojih je oslobodi Gospod Isus Hristos i učini zdravom.

Vjerna je sljedbenica Gospoda za vrijeme NJegovog zemnog života. Pod krstom na Golgoti stajala je i Magdalina i gorko tugovala zajedno sa Presvetom Bogorodicom.

Po smrti Gospoda ona je tri puta posjetila NJegov grob. A kada Gospod vaskrse, ona Ga je dva puta vidjela – jednom sama, a drugi put sa ostalim ženama mironosicama.

Putovala je u Rim, izašla pred ćesara Tiberija i, predajući mu jaje obojeno u crveno, pozdravila ga riječima: “Hristos voskrese!”.

U isto vrijeme optužila je ćesaru Pilata za njegovu nepravednu osudu Gospoda Isusa. NJenu tužbu ćesar je primio i Pilata premjestio iz Jerusalima u Galiju, gdje je ovaj nepravedni sudija u nemilosti carskoj i u teškoj bolesti skončao.

Potom se vratila iz Rima u Efes kod Svetog Jovana Bogoslova, kome je pomagala u propovijedanju Jevanđelja. Sa velikom ljubavlju prema vaskrslome Gospodu i sa velikom revnošću javljala je ona Jevanđelje svijetu kao pravi Hristov apostol.

Ovozemaljski život okončala je mirno u Efesu, a mošti Svete Magdaline prenesene su kasnije u Carigrad. Blizu Getsimanskog vrta nalazi se divan ruski hram posvećen Svetoj Mariji Magdalini.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender