18. 01. 2022.

Hrvatska da usvoji strategiju suočavanja sa prošlošću

Iz Asocijacije ističu da Hrvatska treba daleko oštrije da sankcioniše govor mržnje, netoleranciju i neskrivenu srbofobiju, provodeći međunarodne standarde zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

“Ako Hrvatska prihvati standarde EU moglo bi se očekivati da će konačno procesuirati sve one koji su počinili zločine nad Srbima ne samo u akciji `Oluja`, nego i za vrijeme građanskog rata 1991. do 1995. godine”, navode iz Asocijacije.

Uz podsjećanje da se na evidenciji “Veritasa” još nalaze imena 1.886 poginulih i nestalih Srba iz akcije “Oluja” i poslije nje, Asocijacija navodi da je od 1996. do 2006. godine ubijeno najmanje 70 Srba, uglavnom povratnika, dok je 13 izvršilo “samoubistvo” pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Asocijacija napominje da su se napadi na Srbe povratnike i njihovu imovinu dešavali i pored završetka pregovora Hrvatske o ulasku u EU.

U saopštenju se ocjenjuje da presuda suda u Kninu da Hrvatska mora da isplati 71.000 evra odštete Jovanu Beriću i njegovim sestrama zbog ubistva njihovih roditelja u selu Varivode kod Knina u septembru 1995. godine, vraća nadu da će hrvatsko pravosuđe konačno početi da primjenjuje standarde koji važe u svim civilizovanim zemljama svijeta.

Iz Asocijacije podsjećaju da je oslobađajuća haška presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču izazvala ogorčenje i nezadovoljstvo ne samo u Srbiji, već je dovela u pitanje opravdanost ovog i sličnih ad hok sudova UN.

Ipak, kako je saopšteno, postoji teorijska mogućnost da se konačna presuda preispita pod uslovom da se pronađu novi dokazi koji nisu korišteni u dosadašnjem postupku.

Navodeći ubistva Srba, govore mržnje i napade na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj, iz Asocijacije ističu da je javnost posebno uznemirilo ritualno ubistvo srpskog starca Momčila Španovića na monstruozan način u aprilu ispred njegove kuće u mjestu Krstinja u Hrvatskoj.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da niko do sada nije pronađen i procesuiran u hrvatskom pravosuđu, za koje Asocijacija kaže da je etnički motivisano.

U saopštenju se podsjeća na vandalski napad na učenike Pravoslavne bogoslovije “Sveta tri jerarha” manastira Krka u Dalmaciji, na maltretiranje Srba u Kerestincu i minimalne zatvorske kazne za to, te provokacije natpisima “Za dom spremni!” i “Srbe na vrbe!”.

Iz Asocijacije napominju da najdrastičniji primjer predstavlja političko suđenje u Karlovcu starcu Mili Dakiću, kome nije dozvoljeno da napusti Hrvatsku iako ga niko od svih 28 svjedoka optužbe ne tereti, kao i da je Srbe posebno uznemirilo hapšenje u Trpinji, što predstavlja zastrašivanje sa ciljem iseljavanja preostalih Srba iz Hrvatske.

“Poslije ovakve akcije može se samo očekivati da krene iseljavanje preostalog srpskog stanovništva kojeg je od 1991. već 450.000 manje”, ističe se u saopštenju.

Asocijacija podsjeća da je reagovala povodom prisustvovanja predsjednika Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba Veljka Džakule na proslavi 17. godišnjice zločinačke akcije “Oluja” u Kninu, pošto je to bilo prvi put da je jedan predstavnik srpskog naroda učestvovao na obilježavanju ove godišnjice.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender