22. 10. 2021.

Manastir Đurđevi stupovi svesrpska svetinja

Patrijarh Irinej je u prigodnoj besjedi istakao da je manastir Đurđevi stupovi svesrpska svetinja, koju je Gospod sačuvao od potpunog uništenja u mirnim, ali i zlim vremenima kroz koje su ona i njen narod prolazili.

“Molimo se Gospodu da ovaj slavni manastir svetosavski i tron Eparhije budimljanske bude i ostane duhovni svetionik koji će osvetljavati, obasjavati i prosvećivati sadašnje i buduće potomstvo i da budemo u zajedničkom duhovnom i kulturnom prostoru ovih svetih Đurđevih stupova”, rekao je patrijarh.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poželio je da se u srpskom narodu obnove i utvrđuju sloga i ljubav.

“Neka se obnove porodice i domovi, volimo i poštujmo jedni druge, čuvajmo svetinje i ne odvajajmo se od njih. Neka među nama bude više čojstva i junaštva, na šta nas upućuje i poziva Marko Miljanov. Sjetimo se Njegoša i njegove kosovske misli i držimo se kosovskog zavjeta”, poručio je patrijarh Irinej.

MANASTIR ÐURÐEVI STUPOVI

Današnjoj svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su vladika Makarije iz Jerusalimske patrijaršije, episkop hroščanski Nazarije iz Ruske pravoslavne crkve, episkop novogračanički i srednje-zapadno američki Longin, episkop šumadijski Jovan, episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, te vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Đurđevi stupovi danas je prisustvovala i delegacija Vlade Srbije, na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem.

Obilježvanje jubileja ove srpske svetinje počelo je sinoć svečanom akademijom.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender