16. 08. 2022.

Obilježavanje osam vijekova manastira Đurđevi stupovi

“Budimo zajedno, gradimo zajedno budućnost Crne Gore i Srbije i crnogorskog i srpskog naroda, to je poruka ove naše znamenite svetinje i toj poruci ovdje još jednom iskazujem divljenje osmovjekovnoj istoriji ove naše velike svetinje”, istakao je Vujanović sinoć u Beranama na Akademiji povodom 800 godina postojanja manastira Đurđevi stupovi.

On je naglasio da manastir nosi veliku simboliku bliskosti dvije stare balkanske države, Crne Gore i Srbije. “Ovdje sam da, prije svega i iznad svega, ispred Đurđevih stupova iskažem poštovanje i divljenje osmovjekovnoj istoriji ove naše znamenite svetinje. Tokom osam vijekova ona je imala svoju vječnu i veliku simboliku. Toj simbolici ja odajem veliko poštovanje. Imala je simboliku slobodarstva. Ovdje se sloboda i osvajala i branila. Ovdje u našoj svetinji donošene su odluke o ustancima i bunama. Ovdje su se slavile pobjede. Ovdje se odavala pošta stradalima, ovdje se saopštavalo da je sloboda vječna i nepobjediva”, rekao je Vujanović.

Vujanović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 800 godina manastira Đurđevi stupovi, podsjetio da je ova svetinja u svojoj osmovjekovnoj istoriji, kao simbol slobodarstva, bila pet puta paljena i rušena.

“Pet puta obnavljana i osvještavana. I vrijednošću Hristovog vaskrsenja upućivala poruku vječnog trajanja. Upućivala poruku vječitog trajanja svetinje i vječnog trajanja duhovnosti, ali i opstojnosti trajanja i neuništivosti slobodarskog naroda. Ostaće zapamćeno u istoriji da je 1898. godine vjerni narod ovog kraja svojim životima rekao da želi da zaštiti manastir, jer je on vredniji od života i spasio manastir, posljednje paljevine”, rekao je predsjednik Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, obraćajući se na akademiji, zahvalio je Gospodu jer je “svetinja koje je ovdje bila osam vijekova sijala kao svetionik”.

“Evo je ponovo sija svojom prvobitnom ljepotom i ponovo objedinjuje oko sebe i istok i zapad. Objedinjuje sve nas i budi u nama to saborno iskonsko pamćenje koje smo živjeli i na kome smo stvorili sve što smo stvorili i postali ono što jesmo i što postojimo”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Domaćin akademije episkop budimljansko-nikšićki Joanikije podsjetio je da je osmovjekovni jubilej manastira Đurđevi stupovi, zadužbine župana Prvoslava, lijepa prilika da se osvrne na protekla vremena i da se u svjetlosti liturgijskih i drugih svečanosti sagleda smisao događanja i sveštene biografije ove svetinje.

“Pred našim duhovnim očima izlaze mnogobrojni svijetli likovi koji su su svojim djelima obilježili prošle vijekove i pokazali se kao aktivni sudionici božanskog plana u spasenju roda ljudskoga. Liturgijsko proslavljanje jubileja potvrđuje da proteklo vrijeme nije izgubljeno, nego iskupljeno i posvećeno vrijeme. Ovaj Božiji i svenarodni dom imao je blistave vijekove svoje slave i mnogobrojne trenutke golgotskog poniženja i mučeništva, nikada ne gubeći svetost i moć da sabira i tješi i hrabri srca naših predaka, silinom vjere pravoslavne i krsta pravoslavnog”, rekao je episkop Joanikije.

On je zahvalio svima koji su pomogli i omogućili da se obilježi ovaj veliki jubilej, te predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i predsjedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću.

Sinoćnjoj akademiji prisustvovali su NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, vladika Makarije iz Jerusalimske patrijaršije, episkop hroščanski Nazarije iz Ruske pravoslavne crkve, episkop novogračanički i srednje-zapadno američki Longin, episkop šumadijski Jovan, episkop raško-prizrenski Teodosije.

Akademiji su prisustvovali i episkop bregalnički Marko, ministar prosvjete Srbije Žarko Obradović, ambasador Srbije Zoran Lutovac, iguman hilandarski otac Metodije, te iguman studenički Tihon.

Obilježavanje osam vijekova manastira Đurđevi stupovi danas će biti nastavljeno Svetom arhijerejskom liturgijom koja počinje u 9.00 časova, na kojoj će služiti NJegova svetost patrijah srpski Irinej, vladike i episkopi pravoslavnih crkava.

Planirana su obraćanja Njegove svetost patrijarha srpskog Irineja, Dačića i Vujanovića.

Manastir Đurđevi Stupovi, kod Berana, podignut je 1213. godine i zadužbina je župana Prvoslava Nemanjića, sinovca Stefana Nemanje.

Ovaj hram jedan je od manastira u Crnoj Gori koji su u prošlosti imali ulogu duhovnog centra oslobodilačke borbe protiv turskih osvajača.

Sveti Sava je 1219. godine u Đurđevim stupovima osnovao jednu od prvih sedam episkopija – Budimljansku.

Manastir je u prošlosti pet puta spaljivan i razaran, ali isto toliko puta i obnavljan. Đurđevi stupovi poznati su po tome što je u njima 1857. godine donesena odluka o ujedinjenju Vasojevića sa Crnom Gorom.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender