26. 09. 2021.

Parastos nevino stradalim Srbima iz Republike Srpske Krajine

Direktor Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je novinarima prije parastosa da EU neće učiniti ništa da obezbijedi pravdu za gotovo 2.000 stradalih i više od 200.000 protjeranih Srba iz Republike Srpske Krajine.

On je naglasio da EU nije učinila ništa ni dok se sa Hrvatskom razgovaralo o 35 poglavlja koje je trebalo zatvoriti prije potpisivanje pristupnog sporazuma, a kamoli sada kada je Hrvatska punopravna članica, koja mentore ima u NJemačkoj i Vatikanu.

“Pravdu može donijeti revizija presude hrvatskim generalima za `Oluju` i očekujemo da će hašku tužilaštvo podnijeti zahtjev sudu za pokretanje revizije”, istakao je Štrbac.

On je dodao da u prilog tome idu i oštre kritike na selektivnu pravdu ovog suda, koje su izrečene na tematskoj konferenciji u Generalnoj skupštini UN, kao i nove činjenice u slučaju “Oluja”, a to su ekshumacije posmtrtnih ostataka stradalih Srba na grobljima u Zadru i Šibeniku.

Štrbac je podsjetio da je, prema svim dostupnim podacima, u “Oluji” ubijeno i nestalo 1.838 lica, od čega 64 odsto civila. Poređenja radi, procenat civila u ukupnom broju žrtava i na hrvatskoj i na srpskoj strani od 1991. do 1995. godine je 37 do 38 odsto.

“To govori kakva je bila `Oluja` i šta Hrvatska slavi kao najblistaviju akciju u svojoj istoriji. Od ukupnog broja stradalih, 29 odsto su žene. Među civilima je polovina starija od 60 godina, a među ženama su dvije trećine starije od 60 godina”, precizirao je Štrbac.

On je dodao da su stradali uglavnom ljudi koji su ostali u Hrvatskoj, nisu mogli ili nisu htjeli da napuste svoja ognjišta.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj je trenutno oko 300 registrovanih grobnih mjesta u koje su zakopani Srbi stradali u “Oluji”, a nadležni organi ih ne ekshumiraju.

“Imamo i 400 ekshumiranih, a neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba iz `Oluje`. Za sve njih se zna, ali Hrvatska nema interes da taj posao privede kraju”, napomenuo je Štrbac.

U okviru obilježavanja 18 godina od progona Srba u akciji “Oluja”, nakon parastosa, na banjalučkom groblju “Sveti Pantelija” položeni su vijenci na spomen-ploču poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Upriličen je i pomen u organizaciji kola Srpskih sestara.

U hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, hrvatske i muslimanske snage su ubile još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika tokom operacije “Maestral”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender