19. 08. 2022.

Počinje 53. Sabor trubača u Guči

Domaćin najveće trubačke fešte na Balkanu biće književnik Dobrica Erić.

Prema riječima organizatora, Sabor trubača u Guči je jedan od događaja koju Srbiju čine jedinstvenom na kulturološkoj i turističkoj mapi svijeta, a “svetkovina trube” Srbiju promoviše u najboljem svjetlu, kao zemlju optimizma, veselja i iskrenog gostoprimstva.

Predsjednik opštine Lučani, Mladomir Sretenović kaže da gosti pristižu sa svih strana i Sabor može da počne.

“Pripreme su obavljene, a završene su i prateće aktivnosti oko sanitarnog obezbjeđenja”, naveo je on u izjavi Tanjugu.

Za saboraše, ali i učesnike u programu, njih 1.400, obezbjeđen je smještaj, ističe predsjednik.

Sretenović je izrazio očekivanje da će se posjetioci lepo provesti, naglasivši da je najvažnije da budu bezbjedni o čemu će se brinuti pripadnici MUP-a Srbije.

Za dolazak nekoliko stotina hiljada ljubitelja zvuka trube, takođe su spremna i javno-komunalna preduzeća zadužena za vodu, iznošenje smeća i čišćenje, dodaje on.

Gostima si na raspolaganju privatne kuće, kampovi, ali i hoteli i moteli koji se nalaze u neposrednoj blizini poput Ivanjice i Požege.

Za predstojeći tradicionalni Sabor trubača u Guči, spremna je i Ivanjica.

LJubitelji trube uveliko pristižu u ivanjički hotel “Park”, a najavljene su grupe iz brojnih gradova Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine…

Hotel “Park” raspolaže sa 136 ležajeva, a trenutno je popunjeno oko 70 % kapaciteta.

“U hotel pristižu gosti za Sabor trubača, jer Guča nema dovoljno smještajnih kapaciteta da primi sve posjetioce. Svake godine pred Sabor uvijek je bilo gužve i traži se ležaj više. Ove godine, potražnja za smještajem je veća nego prethodne godine”, izjavio je Tanjugu generalni direktor preduzeća “Vestern turist” Golub Labudović i dodao da će do srijede sva mjesta u hotelu biti popunjena.

Dragačevski sabor je jedinstveno takmičenje trubačkih orkestara u svijetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u Srbiji, a gosti će imati priliku da prate “okršaje” majstora trube.

Na finalnom takmičenju, predviđenom za 10. avgust, snage će odmjeriti 16 najboljih orkestara u Srbiji.

Po konačnom programu Sabora lista učesnika broji 1240 imena, pet pionirskih, 12 omladinskih i 24 seniorska orkestra iz Srbije, 19 kulturno-umjetničkih društava, 29 pjevačkih grupa, kao i osam trubačkih kapela iz inostranstva.

Pored Ace Lukasa, koji će pevati u Guči 8. avgusta, na manifestaciji će svirati Dejan Petrović sa “Big Bendom”, Boban i Marko Marković, kao i orkestri Dejana Lazarevića i Gorana Bregovića.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender