13. 08. 2022.

Obilježavanje godišnjice ”Oluje”

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je agresija prema Srbima u zapadnoj Krajini izvršena, uprkos činjenici da su politički predstavnici Srba samo dan ranije potpisali sporazum o mirnom rješavanju sukoba.

“Tokom samo nekoliko dana neravnopravne borbe slomljen je otpor srpske vojske Krajine, a srpski narod, njih 220.000, tada kreće u najveću seobu, na istok, braći po vjeri”, istakao je Štrbac obraćajući se ispred Hrama Hrista Spasitelja.

On je naglasio da se na evidenciji “Veritasa” nalaze imena 1.838 poginulih i nestalih Srba, među kojim 1.185 civila, od koji je polovina starija od 60 godina.

“Upravo njima svih ovih godina na istom mjestu prislužujemo svijeće, jer ako im već ne možemo posjetiti grobove, možemo barem ovako da se pomolimo za pokoj njihovih duša”, rekao je Štrbac.

General Milan Torbica rekao je da je agresijom na teritoriji Republike Srpske Krajine i srpski narod od 4. do 7. avgusta učinjeno najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, a da je takva Hrvatska danas članica EU.

“Agresija je izvršena iako je ta oblast bila pod zaštitom UN, a za to je bilo angažovano oko 200.000 vojnika Hrvatske. Odnos snaga u odnosu na Srbe bio je sedam na prema jedan”, rekao je Torbica.

On je naglasio da je cilj agresije bio potpuno zatiranje srpskog naroda na tim prostorima na koje međunarodna zajednica ne samo da je ostala slijepa, nego je bila saučesnik.

Nakon paljenja svijeća i obraćanja zvaničnika ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci sinoć je održan prigodan kulturni program.

Obilježavanje godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine biće nastavljeno danas služenjem parastosa za poginule vojnike i civile i polaganjem vijenaca na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Osamnaest godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, kao jedan od najvažnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji.

U hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, hrvatske i muslimanske snage su ubile još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika tokom operacije “Maestral”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender