23. 01. 2022.

Angažovan helikopter Oružanih snaga na gašenju požara u Jablanici

Požar od subote, 3. avgusta, helikopterom “mi-osam MTV” /Mi-8 MTV/ gase posade 2. helikopterskog skvadrona Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH angažovali su helikopter na pomoći civilnim strukturama u gašenju požara, na zahtjev Operativnog komunikacionog centra 112 Ministarstva bezbjednosti BiH, a po odobrenju Predsjedništva BiH.

Od subote, 3. avgusta do danas izvršena su četiri helikopterska leta, pri čemu su piloti Oružanih snaga BiH više od 10 časova gasili požarom zahvaćeno područje u opštini Jablanica, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U subotu je izvršen jedan let helikopterom, pri čemu je tokom 2,7 časova leta u 12 naleta izbačeno 31 200 litara vode, u nedjelju su izvršena dva leta prilikom čega su tokom 5,5 sati letenja izbačena 24 vedra vode sa 62 400 litara.

Jutros je takođe bio angažovan helikopter Oružanih snaga koji je dva i po sata gasio požar u Jablanici.

Oružane snage BiH spremno odgovaraju zahtjevima civilnih struktura u BiH s kojima ostvaruju izuzetno dobru saradnju, doprinoseći stavljanju pod kontrolu vatrene stihije na području opštine Jablanica, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić ističe da su piloti, uprkos teškim uslovima i temperaturi vazduha na kojoj rade iznad požarišta, izuzetno požrtvovani i posvećeni u gašenju požara, te da će u skladu sa propisanim procedurama o angažmanu Oružanih snaga BiH tokom prirodnih i drugih nesreća, Oružane snage i dalje pomagati civilnim organima vlasti u gašenju požara na područjima zahvaćenim vatrom.

Požar na području Jablanice buknuo je prije šest dana.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender