21. 10. 2021.

Otvoren 53. Sabor trubača

Najveću manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji otvorio je pjesnik Dobrica Erić koji je rekao da truba iz Guče “ne poziva u rat i bojeve, već na veselje i radost”.

On je istakao da je Guča na vrijeme krenula da spašava ono što je u Srbiji danas najviše ugroženo – a to je narodna tradicija. Erić je pozvao sve žene u Srbiji da rađaju najmanje troje – četvoro djece, jer je djece sve manje. “Najljepše zastave u Srbiji treba da budu dječije pelene pred svakom kućom”, rekao je Erić. On se na kraju obratio riječima da su Sabor “sazvale trube i da se u Guči sve razlike gube, a da se srca svih vjera ljube”.

Sabor će trajati do nedjelje, 11. avgusta, a očekuje se da će u Guču stići više od pola miliona posjetilaca. Finalno takmičenje trubačkih orkestara je u subotu na gradskom stadionu.

Dragačevski sabor je jedinstveno takmičenje trubačkih orkestara u svijetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u Srbiji, a gosti će imati priliku da prate “okršaje” majstora trube.

Inače, na finalnom takmičenju, predviđenom za 10. avgust, snage će odmjeriti 16 najboljih orkestara u Srbiji. Prema programu Sabora, lista učesnika ima 1.240 imena, pet pionirskih, 12 omladinskih i 24 seniorska orkestra iz Srbije, 19 kulturno-umjetničkih društava, 29 pjevačkih grupa, kao i osam trubačkih kapela iz inostranstva.

Na Saboru će nastupiti Aca Lukas, Dejan Petrović sa Big Bendom, Boban i Marko Marković, kao i orkestri Dejana Lazarevića i Gorana Bregovića.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender