26. 01. 2022.

Slučaj ”Sejdić-Finci” riješiti kako predlaže Dodik

Finci smatra da bi u Ustavu umjesto rečenice da se u “Predsjedništvo BiH bira jedan Srbin iz Republike Srpske, a iz Federacije BiH jedan Hrvat i jedan Bošnjak” trebalo stajati da se bira “jedan član iz Srpske, a dva iz FBiH, s tim da obojica ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, ili grupe ostalih”.

“Potrebno je samo preformulisati jednu rečenicu i ja vjerujem da bi Evropa bila zadovoljna, a i Sud u Strazburu, jer bi presuda na ovakav način bila sprovedena”, rekao je Finci za beogradsku “Politiku”.

Finci navodi da su se javili “neki čudni nevidljivi” otpori primjeni odluke, u smislu da su neki htjeli da je iskoriste, pokušavajući da u Ustavu BiH promijene i nešto što ova odluka ne tretira.

Navodeći da su se političari BiH “zabarikadirali u svoje rovove”, Finci je ocijenio da je nedostatak političke volje i povjerenja među njima glavni razlog zbog kojeg ni nakon gotovo četiri godine nije sprovedena odluka Suda u Strazburu o eliminaciji diskriminatorske odredbe Ustava i Izbornog zakona BiH.

“Oni jesu prijatelji, prije sastanka piju kafu, pričaju viceve i vrlo lijepo se druže, ali kada se radi o odlukama uvijek postoji strah da će neko nekoga prevariti, da će zloupotrijebiti njegovo povjerenje što je pristao na nešto”, rekao je Finci.

On je naveo da svi političari u BiH deklarativno podržavaju evropski put BiH, ali da se, u stvari, boje Evrope, evropskih pravila i primjene evropskih kontrolnih instrumenata.

Finci je ocijenio da ni međunarodna zajednica ne zna kako dalje sa BiH, te dodao da se nada da se političari u BiH neće usuditi da 2014. godine organizuju izbore, a da prethodno ne sprovedu odluku evropskog suda, jer bi u tom slučaju međunarodna zajednica stavila BiH “ad akta” do daljeg.

“Sva vrata će nam biti zatvorena, bosanski lonac biće tu da se u njemu kuvamo onako kako znamo”, rekao je Finci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender