19. 08. 2022.

SNS-u finansije, SPS-u kultura i poneki stranac?

SPS neće dobiti nijedan resor Mlađana Dinkića, pozivajući se na izvor iz SNS-a, a ide ka tome da bar u jednom od ta dva ministarstva sjedi ili stranac ili nestranački stručnjak.

Blic, pozivajući se na svoje izvore, navodi da je i dalje neizvjesno šta će biti od kabineta Suzane Grubješić, potpredsjednice Vlade Srbie zadužene za evrointegracije.

Nije isključeno da SNS socijalistima prepusti mesto ministra kulture.

Lideri SNS i SPS će narednih dana početi razgovore o raspodjeli, zamjeni i spajanju resora, dok će personalna rješenja za ministarske funkcije uslijediti nešto kasnije.

Iako je najavljivano da će resor rudarstva najverovatnije biti pripojen energetici, male su vjerovatnoće da se to dogodi, s obzirom na to da je Milan Bačević preživio rekonstrukciju.

Blic je ranije pisao da bi SPS želeo da, kao ministra energetike, vidi Petra Škundrića.

Na udaru rekonstrukcije našli su se samo ministri iz SNS, SPS i URS, dok su predstavnici manjih stranaka vladajuće koalicije iz bezbjedne “hladovine” gledali politički okršaj jačih partnera.

Tako da Rasim Ljajić (SDPS), Јovan Krkobabić (PUPS), Velimir Ilić (NS) i Sulejman Ugljanin (SDA) praktično nisu do sada ni uključivani u pregovore oko rokada u Nemanjinoj 11, a gotovo je izvjesno da će svi oni ostati na svojim funkcijama.

Јedino je potpredsjednik Ljajić, neplanski i ne svojom voljom, zakoračio nakratko prošle neđelje u novi međupartijski “ring”. Dio njegovih resora zatražio je Mlađan Dinkić, pa je lider SDPS poručio premijeru Dačiću da bi on napustio Vladu ako bi se ispunila želja lidera URS. Poslije te epizode, Ljajić kaže da bi bilo politički korektno da svi koalicioni partneri učestvuju u izmjeni Zakona o ministarstvima, čime bi se uvažio novi odnos snaga nakon izlaska URS iz Vlade.

“Naravno, ne očekujemo bitno drugačiju raspođelu u ministarstvima, jer će dvije ključne stranke vladajuće koalicije vjerovatno podijeliti resore koji su do sada pripadali URS. Ali bilo bi korektno da se uvaži novi odnos snaga koji imamo i u Vladi i u parlamentu”.

Lideru NS i ministru građevine Velimiru Iliću ne samo da ne prijeti zamjena, već je u nekim spekulacijama “kandidovan” i za preuzimanje upražnjenog resora saobraćaja:

I pozicija Јovana Krkobabića, potpredsjednika Vlade i ministra za rad i socijalnu politiku, ostaće nepoljuljana poslije rekonstrukcije. Funkcioneri PUPS, ali i najbliži Krkobabićevi saradnici u ministarstvu tvrde da njegova uloga nijednog trenutka nije bila dovedena u pitanje.

“Podržaćemo odluku većih koalicionih partnera SNS i SPS o promjenama u Vladi. Niko od koalicionih partnera nije tražio smjenu Јovana Krkobabića, čiji je rad uvijek bio pozitivno ocijenjen”, kaže za Novosti Momo Čolaković, poslanik PUPS.

Ni predsednik SDA i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, ne pribojava se da će biti „prekobrajan“. On čak traži i da mu se pojačaju nadležnosti:

“Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, na čijem sam čelu, u rekonstruisanoj Vladi treba da bude uzdignuta na nivo ministarstva. Kancelarija je u dosadašnjem radu podigla nivo i dostojanstvo Vlade”.

Lider ЈS Dragan Marković Palma, koji je takođe jedan od lidera vladajućeg bloka, kaže za Novosti da ga ne interesuje ministarska funkcija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender