26. 01. 2022.

9 lijekova koje već imate u kuhinji

Već svi znamo da se preporučuje da pijemo sok od narandže i jedemo pileću supu kada smo bolesni, ali da li znate da se u vašoj kuhinji krije i mnoštvo drugih namirnica koje mogu pomoći u liječenju pojedinih oboljenja, kao što su prehlade, sezonske alergije, upala grla i nemiran želudac? Štaviše, neke od namirnica uspješno otklanjaju i pojedine hronične simptome. Evo kako vam kuhinja može pomoći da ozdravite.

 

Mljevena paprika

Ako patite od sezonskih alergija, možda ćete željeti da više koristite ljutu mljevenu papriku. Ovaj začin je bogat kvercetinom koji sprečava otpuštanje histamina u organizmu. Pored toga, mljevena paprika pospješuje probavu i cirkulaciju što može pomoći kod smanjenja groznice i smanjenja zapušenja disajnih puteva.

 

Đumbir

Ukoliko imate mučninu tokom vožnje, najbolje je da koristite đumbir, odnosno njegov čaj. Osim toga, istraživanja pokazuju da đumbir ima antiupalna svojstva koja mogu pomoći da se smanji bol u zglobovima i ukočenost. Takođe, ovaj začin može ublažiti bol u mišićima i smanjiti menstrualne grčeve.

 

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se koristi kao narodni lijek već stoljećima. Iako nije dovoljno proučavano, vjeruje se da ono ima antimikrobna svojstva koja pacijentima mogu pomoći da se oporave od trovanja hranom. Jabukovo sirće može pomoći kod kontrole glukoze u krvi kod pacijenata koji boluju od dijabetesa. Ovdje pogledajte i zašto je jabukovo sirće čudesna tečnost odgovorna za dobro zdravlje.

 

Bijeli luk

Ukoliko ga koristite u kuhanju, možda i nesvjesno poboljšavate svoje zdravlje. Bijeli luk se već hiljadama godina koristi u medicinske svrhe te ima mnogobrojne zdravstvene koristi. On je odličan za zdravlje srca te snižava krvni pritisak i sprečava nastanak srčanih oboljenja. Bijeli luk ima i antimikrobna svojstva te je veoma moćan lijek u borbi protiv prehlade.

 

Med

Možda ga već koristite umjesto šećera, a istraživanja pokazuju da je med veoma efikasno sredstvo za ublažavanje kašlja. Štaviše, dokazano je da med, kod djece uzrasta dvije godine i više, ublažuje kašalj efikasno kao i sirup koji možete nabaviti u apoteci. Pored toga, med može ubrzati zacjeljenje rana i sniziti nivo šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa.

 

Nana

Nana ublažava stomačne probleme, kao što su bol, nadimanje i zatvor. Istraživanja pokazuju da je djelotvorna i kod glavobolje, ako se nanosi površinski. Ona može privremeno smiriti iritaciju kože, zbog svog efekta hlađenja te je veoma djelotvorna za pročišćavanje disajnih puteva, ako patite od prehlade ili gripa.

 

Origano

Iako ne postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da li je origano učinkovit kod liječenja raznih oboljenja, činjenica je da on ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Upravo zbog tih svojstava veliki broj ljudi ga koristi (posebno njegovo ulje) kod liječenja upale sinusa, kašlja i drugih oboljenja. Potrebno je da se uradi još istraživanja, a indikacije su da ćemo za njegova ljekovita svojstva tek čuti.

 

Majčina dušica

Majčina dušica je još jedna ljekovita biljka čije osobine mogu imati samo pozitivan uticaj po vaše zdravlje. Ona se veoma često koristi za liječenje respiratornih oboljenja pa šolja čaja od majčine dušice može biti djelotvorna kod slučajeva kašlja i bronhitisa. Osim toga, njena antiupalna i antibakterijska svojstva pogodna su za liječenje akni.

 

Cimet

Istraživanja pokazuju da ovaj mirisni začin može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi te da ima antiupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva. Takođe, cimet ubrzava i metabolizam što vam može pomoći da se brže riješite suvišnih kilograma. Ovdje saznajte šta to sve cimet može liječiti.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender