19. 08. 2022.

CIA plaćala Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića

– I nas je CIA prevarila. Imali smo zadatak da upozoravamo i širimo paniku među političarima u BiH, jednostavno punili smo im glavu da će Srbi napasti. U početku smo i mi prihvatili priču, ali poslije smo se malo zapitali – objasnio je Robert.

– Dati su nam spisi da grupa po imenu “Vrhovna Srbija” planira da izvede bombaške napade na ključne zgrade u Sarajevu, zbog želje da BiH izađe iz tadašnje Јugoslavije – rekao je Robert Ber za portal Novi svetski poredak

Međutim, kako on tvrdi, takva grupa nikad nije postojala.

Nakon dvije sedmice u Sarajevu, Robertu Beru je dodjeljen drugi zadatak u Sloveniji.

Kako je objasnio, agentima su date velike količine novca, kako bi finansirali nevladine organizacije i raspirivali mržnju prema političarima.

– Propaganda je imala za cilj da zavadi države i da se one odvoje od matične Јugoslavije. Morali smo da izaberemo žrtveno jagnje koje bi bilo krivo za sve. Nekog ko bi bio odgovoran za rat i nasilje. Srbija je odabrana jer je na neki način bila nasljednica Јugoslavije – kazao je Robert Ber.

On je rekao da su političari iz bivše Јugoslavije takođe bili plaćeni od CIA, a među njima je naveo imena Stjepana Mesića, Franja Tuđmana, Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića, kao i mnoge savjetnike i članove Vlade, novinare, generale.

Јedno vrijeme je plaćen bio i Radovan Karadžić ali je prestao da uzima pomoć kad je shvatio da će biti žrtvovan i optužen za zločine u BiH.

Ber je objasnio i da su pojedini agenti CIA bili zaduženi i za pisanje izjava koje su naknadno čitali spikeri na vijestima.

– Naravno, spikeri nisu ništa znali, oni su to dobili od svog šefa, a on od svog koji je bio naš čovjek. Postojao je jedan zadatak za sve, a to je da se kroz televiziju širi mržnja, nacionalizam i isticale su se razlike među ljudima – ističe bivši agent CIA.

Robert Ber se 1992. vratio u Sarajevo, gdje je kako kaže, bio svjedok prevari u BiH, zvanoj Srebrenica.

Genocid u Sreberenici Robert Ber opisao je kao politički marketing.

On je ljudima koji su ovaj rat preživjeli, poručio da zaborave prošlost jer je lažna i iscenirana.

Na pitanje novinara da da svoju ocjenu sadašnje situacije, odgvorio je da bi srpski narod trebalo sam da prosudi, da li dalje živi u zabludi.

Ber je autor mnogih djela u kojima je odao tajne podatke o CIA i o administraciji Bila Klintona i DŽordža Buša, biviših predsjednika Amerike.

Zbog ovoga je nekoliko puta bio privođen i zadržavan u pritvoru, a njegov prijatelj Mit Vaspur, koji mu je odao pojedine informacije o CIA je pronađen mrtav u hotelskoj sobi, upacan iz sačmare.

Robert Ber je radio kao tajni aget CIA od 1991. godine do 1994. na Bliskom Istoku.

U nekoliko dokumentaraca na televiziji „Nacionalna geografija” je optužio Vladu SAD da ratuje iz skrivenih motiva, kako bi se domogla nafte.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender