10. 08. 2022.

CRKVENI KALENDAR: Odsjekli joj grudi i jezik jer nije htjela da se odrekne Hrista!

Rodom je iz grada Tira, ćerka namjesnika carskog Urbana, idolopoklonika. Ne zna se iz kakvih razloga su joj roditelji dali to ime, Hristina, ali ono je u sebi tajnu njenog budućeg sledovanja Hristu.

Do svoje jedanaeste godine ona nije znala ništa o hrišćanstvu. Kada joj je bilo jedanaest godina, otac njen, da bi je skrio od svijeta zbog njene izvanredne ljepote do potpunog uzrasta, odredi joj najviši sprat jedne visoke kule, da tu živi.

Ustroji joj sve udobnosti za život, dade joj robinje na službu, i postavi u njene odaje idole srebrne i zlatne, da im svakodnevno prinosi žrtve.

Predanje govori da nije mogla da trpi idolopokloništvo i da joj je poslan anđeo koji je prekrstio krsnim znamenjem i nazvao je nevjestom Hristovom i poučio je vjeri.

Tada Hristina polupa sve idole u svojim odajama, i time izazva gnjev kod svoga oca. Otac je izvede na sud i predade je mukama a potom baci u tamnicu namjeravajući, da je sutradan posječe mačem.

No te noći zdrav i čitav Urban je umro i ode u grob prije kćeri svoje. Zatim dva namjesnika, Dion i Julijan, produžiše istjazavanje ove mučenice. Hristinina hrabrost u trpljenju  obratiše mnoge neznabošce tirske u Hrišćanstvo. Za vrijeme mučenja Hristine Dion najedanput pade mrtav usred naroda.

Njegov nasljednik Julijan odsječe Hristini grudi i jezik. Mučenica uze svoj jezik rukom i baci ga u oči Julijanu. I ovaj najednom posta slijep. Najzad, muke njene za Hrista svršiše smrću pod oštrim mačem.

(Telegraf.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender