19. 08. 2022.

Lagumdžijini stavovi nisu stavovi institucija BiH

“Nikakav stav o Siriji nije usaglašen u BiH, ni u Predsjedništvu BiH. Lagumdžija bi morao da zna da se spoljnopolitički stavovi usaglašavaju u Predsjedništvu BiH, a ne da iznosi svoje privatne stavove”, rekao je Radmanović, komentarišući autorski tekst Lagumdžije i turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua o situaciji u Siriji, koji je prošle sedmice objavljen u listu “Vašington post“.

Radmanović je naveo da to mogu biti možda stavovi Turske, protiv kojih se može buniti i koja ima pravo da ih iznese, ali da se Lagumdžija ne može potpisati kao ministar i kao zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH ispod nečega što je njegova privatna stvar.

“Poređenje Sirije i BiH potpuno je neprihvatljivo i to ne samo za jedan narod, u ime kojeg ja izražavam stav, jer sam siguran da je neprihvatljiv i za druge. Ponovo se dešava, da zbog želje da se međunarodno ističu neki pojednici iz BiH, spoljnopolitički problem postane naš unutrašnji o čemu smo više puta govorili i ukazivali na takvu situaciju”, naglasio je Radmanović.

Prema njegovom mišljenju, o tome će se morati još posebno razgovarati u institucijama koje su zadužene za to, kao što je parlament BiH.

“Nije prvi put da Lagumdžija ne poštuje od Ustava BiH pa na dole, ono što se u BiH dogovara. Podsjećam poslanike koji su sad skloni raznim prozivanjima da sam već pokretao inicijativu o odgovornosti Lagumdžije zbog nepoštivanja Ustava, ali narodni poslanici su odustali od toga da razgovaraju o njegovoj eventualnoj smjeni”, napomenuo je Radmanović.

On je upozorio da je ovo još jedan od Lagumdžijinih poteza koji nije u skladu sa dogovorima u BiH i smatra da zbog toga treba pokrenuti pitanje njegove odgovornosti.

“Jedan od netačnih podataka koji se pojavljuju u tom tekstu, a to je oko 300.000 poginulih ljudi u ratu u BiH i nije novina. To je cifra koju su tokom rata spominjali i oni koji su željeli ko zna šta da pokažu sa tim velikim brojem žrtava. Interesantno je da se sada pojavljuje u tekstu koji zajedno potpisuju ministri inostranih poslova dvije zemlje”, naveo je Radmanović.

On je dodao da je riječ o potpuno lošim i pogrešnim ocjenama o ratu u BiH koje su netačne, ako se zna da su zvanične institucije, i domaće i međunarodne, izašle sa podatkom od oko 100.000 žrtava rata.

“Postavlja se pitanje šta je cilj objavljivanja podatka od oko 300.000 žrtava i na koga se to odnosi, ako znamo da su u Sarajevu rekli da je poginulo 60.000 Bošnjaka, pitam se kojih je to ostalih 240.000”, rekao je Radmanović.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske je istakao da se u BiH svi moraju naviknuti da ne mogu govoriti, kao funkcioneri, isključivo svoje mišljenje, ako je ono protivno stavovima predstavnika drugih naroda u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender