18. 01. 2022.

Na tržištu BiH dječija hrana sa komadima plastike

Radi se o italijanskoj tjestenini s povrćem, namijenjenoj djeci starosne dobi iznad jedne godine, čiji je uvoznik u BiH DM Drogerie Markt doo Blažuj, Ilidža.

Odmah po zaprimanju i obradi navedene RASFF obavijesti, Agencija je uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH da u cilju smanjivanja rizika po zdravlje potrošača hitno utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama.

Mjere povlačenja s tržišta i opoziva proizvoda su također preduzete u pet zemalja Evropske unije u Njemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Rumuniji.

Agencija se obratila i uvozniku, koji je shodno odredbama Zakona o hrani (“Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), odgovoran za zdravstvenu ispravnost i kvalitet hrane koju stavlja na tržište BiH.

Od uvoznika je zatraženo da spriječi stavljanje ovog proizvoda na tržište, a ukoliko je hrana već distribuisana potrošačima da obavijesti potrošače o razlozima za njeno povlačenje i traži povrat hrane kojom su opskrbljeni.

Agencija za sigurnost hrane BiH će po završetku navedenih aktivnosti i zaprimanju povratne informacije od strane nadležnih inspekcijskih organa i subjekta u poslovanju s hranom obavijestiti potrošače o svim preduzetim mjerama, saopštila je Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender