19. 10. 2021.

Paklene vrućine pune ambulante

Građani u RS su i juče bili pogođeni tropskim vrelinama, koje će potrajati do petka, kada se očekuje blago zahlađenje. Ako je vjerovati prognozama, borba s vrelinama tek slijedi, jer nas sutra, a posebno u četvrtak očekuju paklene vrućine koje će biti do čak 43 stepena Celzijusa u Banjaluci.

Iz tog razloga, nadležni preporučuju vozačima da zbog visoke dnevne temperature putuju u ranim jutarnjim ili kasnijim poslijepodnevnim časovima.

U Domu zdravlja Banjaluka rekli su da je povećan broj pacijenata čije su tegobe izazvane vremenskim prilikama, usljed visokih temperatura. Naveli su da se uglavnom radi o pacijentima koji imaju hronične bolesti, prvenstveno kardiovaskularne i respiratorne, ali i da je povećan broj pacijenata sa kolapsom, nesvjesticama i glavoboljama.

“Veći broj građana traži pomoć u večernjim satima, tako da u Službi hitne pomoći medicinske usluge u noćnoj smjeni dobije oko 100 građana i bude obavljeno 15 kućnih posjeta”, kažu u banjalučkom Domu zdravlja.

Ljekari preporučuju unošenje što više tečnosti, ali ne gaziranih pića, alkohola i napitaka s previše kofeina i šećera. Pored toga, preporučuju rashlađivanje prostorija, ali da sobna temperatura nije manja od deset stepeni u odnosu na spoljnu, te posebno apeluju na vozače da naglo ne izlaze iz rashlađenih automobila.

Izvor: RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender