19. 08. 2022.

Počelo cvjetanje najvećeg alergena – ambrozije

“Alergične osobe bi trebalo da se već sad obrate ljekarima radi korišćenja odgovarajuće medikamentne terapije, prije nego što vrednosti dostignu kritični nivo”, rekla je koordinatorica praćenja alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Srbije Mirjana Mitrović Јosipović.

Ističući da ova agencija redovno detektuje i mjeri koncentraciju alergenog polena na teritoriji Srbije i da su trenutno aktuelni poleni trava i korova, ona je dodala da posljednji rezultati pokazuju “da je ambrozija imala neznatna prekoračenja od graničnih vrijednosti, ali ipak dovoljno da već mogu da se jave simptomi”.

Po preporuci Evropske asocijacije za aerobiologiju (IAA), granična vrijednost za ambroziju je spuštena na osam polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a u Beogradu se poslednjih dana bileži dvostruko više – 16 zrna po metru kubnom.

“Na osnovu dugogodišnjeg mjerenja i analiza možemo reći da je koncentracija alergenog polena najveća u prijepodnevnim časovima po sunčanom i blago vjetrovitom vremenu. Vrijednosti se smanjuju u večernjim satima, jer rosa obara koncentracije polena, i naročito poslije kiše”, rekla je Mitrović Јosipović.

Ona je zbog toga preporučila alergičnim osobama da prije podne izbjegavaju šetnje u prirodi i da tada zatvore prozore stana i automobila .

Šetnja se savjetuje poslije kiše, a jedna od preventivnih mjera je i svakodnevno tuširanje, kao i pranje kose, kako bi se uklonio miris polena koji se zadrži.

Kao važne savjete, Mitrović Јosipović je pomenula i da ne treba sušiti veš u dvorištu i na terasi, jer mokar veš sakuplja polen, i da godišnji odmor treba planirati u skladu sa periodom pojave polena u vazduhu na koje je osoba alergična.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender