17. 10. 2021.

Rekonstrukcija Kastela teče planiranom dinamikom

Rekonstrukcija tvrđave Kastel – cjeline 9, teče planiranom dinamikom i u proteklih mjesec dana obavljeni su svi predviđeni radovi za taj period. U okviru projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija tvrđave Kastel, cjelina 9 – prva faza“, za čiju realizaciju je Evropska unija obezbijedila 2,5 miliona evra, do sada su izvršeni sljedeći radovi na zgradi muzeja, odnosno „Kamenoj kući“:

skidanje ostatka krovnog pokrivača;
skidanje postojećih krovnih letvi;
demontaža postojeće krovne konstrukcije objekta;
rušenje drvene međuspratne konstrukcije;
demontaža čeličnih nosača međuspratne konstrukcije;
demontaža metalne stepenišne konstrukcije;
rušenje dimnjaka od opeke;
posipanje šljunka ispod temeljne ploče;
izrada podložnog betona.

Na bedemima je obavljeno raziđivanje ostataka srednjovjekovnog zida od kamena, a sve aktivnosti su izvedene u skladu sa propisima i nisu negativno uticale na životnu sredinu.
Inače, na sastanku radne grupe za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), koji je održan nedavno u Novom Sadu, predstavnici Evropske komisije su saopštili da će iz sredstava Evropske unije, za rekonstrukciju dijela tvrđave Kastel – cjeline 2, biti obezbijeđeno još 1,13 miliona evra. Planirano je da se ova sredstva utroše za rekonstrukciju kula 3 i 4, podzemnog arsenala, te dijela bastiona i bedema koji su sastavni dio cjeline 2. Na ovaj način, između ostalog, biće omogućeni kvalitetniji uslovi za održavanje kulturnih događaja u okviru Ljetne scene.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender