13. 08. 2022.

Vulin: Gazivode koče pregovore

– Priština polazi od pretpostavke da sve njima pripada i to Beograd ne može i neće prihvatiti, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju tokom posjete Leposaviću.

To je, kako je istakao, veoma udaljeno od realnosti, jer se jedna trećina Gazivoda nalazi na prostoru opštine Novi Pazar, a prilikom pravljenja tog vještačkog jezera je “potopljeno na desetine srpskih sela i desetine hektara srpske zemlje da bi se napunilo 37 kilometara vode”.

– Po briselskom sporazumu Srbija ima pravo na svoju imovinu, a država je spremna da sve što joj pripada da Zajednici srpskih opština, a ne Prištini, rekao je Vulin.

Voda iz vještačkog jezera Gazovode, koje se jednom trećinom nalazi na teritoriji centralne Srbije, a dvije trećine na sjeveru Kosova, koristi se i za rashlađivanje Termoelektrane “Obilić”.

Savjetnik zamjenika premijera Kosova Dren Zeka je ranije rekao da o jezeru i hidrocentrali Gazivode kosovske vlasti neće pregovarati sa Srbijom, jer je riječ o “bogatstvu i imovini” Kosova.

On je za jučerašnje i današnje izdanje prištinskog dnevnika “Koha ditore” rekao da će se sa Srbijom razgovarati o pitanjima energetike, ali ne i o “bogatstvima i imovini Kosova”.

– Pitanje jezera Gazivode neće biti na stolu tokom razgovora, zato što je naša strana jasno stavila do znanja da se o imovini ne može razgovarati, rekao je Zeka i dodao da je to i stav Evropske unije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender