Cifra od 300.000 žrtava besmislena i neosnovana

Tokača, autor “Bosanske knjige mrtvih” u kojoj su objavljena imena oko 100.000 poginulih i nestalih žrtava u BiH, ocjenjuje da su Lagumdžijini navodi populistički, politički neozbiljni i da vrijeđaju žrtve i poigravaju se osjećanjima ljudi.

“Očigledno da je Lagumdžija već započeo izbornu trku i da se lansiranjem potpuno pogrešnih i neosnovanih podataka o broju poginulih, pokušava dodvoriti nekoj svojoj publici ili nekom potencijalnom biračkom tijelu”, rekao je Tokača za beogradsku “Politiku”.

Tokača je naveo da je prije izvjesnog vremena nudio Lagumdžiji “Bosansku knjigu mrtvih”, ali da je on nije želio da uzme.

“Iz njegovog kabineta dobili smo odgovor da ministra ne zanima ta knjiga”, rekao je Tokača, dodajući da Lagumdžiji očito sada odgovara “ta populistička priča”.

Tokača je podsjetio da je njegov istraživački centar, nakon desetogodišnjeg istraživanja, izdao knjigu u kojoj su navedena imena svih građana BiH koji su stradali u proteklom ratu, njih oko 100.000, te da su ti podaci prikupljeni iz 700 različitih izvora.

Lagumdžija je sa turskim šefom diplomatije Ahmetom Davutogluom u Vašinton Postu objavio tekst, u kojem je naveo da je u BiH tokom rata poginulo više od 300.000 ljudi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender