19. 10. 2021.

CRKVENI KALENDAR: Danas je uspenje svete Ane, sveta Olimpijada i prepodobna Evrpaksija!

USPENJE SVETE ANE

Danas se praznuje uspenje majke presvete Bogorodice, Ane,  ali njen glavni praznik je 9. septembar. Ana je bila iz kolena Levijeva, ćerka Matana sveštenika. Posle dugog i života upokojila se u dubokoj starosti.

SVETA OLIMPIJADA

Sveta Olimpijada je bila đakonisa rođena u Carigradu od vrlo znamenitih roditelja. Njen otac Anisije Sekund beše senator, a majka ćerka slavnog velmože Evlavija, koji se spominje u žitiju svetog Nikolaja čudotvorca. Kada je porasla Olimpijada, bila je obručena nekom velikašu, koji je umro prije venčanja.

Uzalud su car i ostala rodbina navaljivali na Olimpijadu da se uda za drugoga, ona je sve ponude odbijala i predala se isposničkom  životu čineći od nasleđenog imanja velike žrtve crkvama i milostinje bednima.

Služila je pri hramu kao đakonisa najprije za vrijeme patrijarha Nektarija, a po smrti ovoga za vrijeme svetog Jovana Zlatousta.

PREPODOBNA EVPRAKSIJA

Prepodobna Evpraksija, bila je ćerka carigradskog velikaša Antigona i srodnica caru Teodosiju Velikom. Sa svojom majkom, mladom udovom, preselila se u Misir, i tu je obilazila manastire dajući priloge i moleći se Bogu.

Sedmogodišnja Evpraksija po svojoj želji se zamonašila se u jednom ženskom manastiru. Što je više rasla, to je na sebe nalagala sve teže podvige. Jedanput je postila četrdeset dana. Upokojila se 413. godine u svojoj tridesetoj godini.

SPOMEN PETOG VASELJENSKOG SABORA

Ovaj Sabor održan je  u Carigradu za vreme cara Justinijana Velikog, 553. godine. Na ovom Saboru osuđene su sve jeresi monofizitske, kao i jeretički spisi Teodora Mopsuetskog, Teodorita Kirskog i Origena (učenje protiv vaskrsenja mrtvih).

Izvor: Telegraf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender