19. 08. 2022.

Moguć zastoj u pregovorima sa kosovskim vlastima

“Sutra je rok da se izjasnimo o poslednjem predlogu koji je na stolu. Pokušaćemo danas u konsultacijama i s Briselom i s Prištinom da nađemo neko rješenje, ali novih razgovora neće biti”, kazao je Ljajić.

On je objasnio da najavljeni sastanak premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija zavisi od uspjeha tehničkog dijaloga oko telekomunikacija i energetike.

“Ako se postigne dogovor o telekomunikacijama i energetici, onda će biti sastanka dva premijera 27. avgusta, ako ne bude dogovora – neće biti ni sastanka. Zato bi bilo važno da dođemo do kompromisnog rješenja”, rekao je Ljajić.

On je naveo da uvijek ima problema s kosovskim pregovaračima, koji u Brisel dolaze s novim uslovima i koji na svakom novom sastanku menjaju prethodne dogovore.

“Oni koriste tu priliku u kojoj se mi nalazimo, to što je nama važno da otvorimo pregovore (sa EU) u januaru. I misle da će zatezanjem tog kanapa, nas primorati na popuštanje. Mi znamo dokle možemo da idemo, moramo da branimo ono što je naše”, istakao je Ljajić.

Ranije je Ljajić rekao da su se dvije strane načelno dogovorile oko međunarodnog pozivnog broja Kosova, kao i da je dogovoreno da Telekom Srbija dobije licencu za fiksnu telefoniju na cijeloj teritoriji Kosova.

Upitan o šefu pregovaračkog tima Srbije, on je naveo da još nije kasno da se izabere pošto zvanično pregovori sa EU nisu ni počeli i naglasio da riječ pregovori nije adekvatna za ono što očekuje Srbiju pred ulazak u EU.

“To je pogrešna predstava, ovdje nema pregovora, to je usaglašavanje, mi moramo da usaglasimo naše zakone sa evropskim, jako malo mi tu možemo da tražimo nešto za nas. Mozda jedino da razgovaramo oko rokova ili zaštite nekog proizvoda koji je za nas izuzetno bitan”, istakao je Ljajić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender