19. 08. 2022.

Obezbijeđena jeftinija nabavka citostatika

Tomaš je rekao da su uštede, odnosno niže cijene, obezbijeđene zahvaljujući većoj konkurentnosti proizvođača lijekova, te da bi sada zdravstvene ustanove i nacionalni koordinatori za pojedina oboljenja trebalo samo da vode računa da količine lijekova koje traže od Fonda usklade sa brojem i potrebama oboljelih.

“Istu količinu citostatika koju smo sada nabavili i koju ćemo u neredne dvije godine platiti 28 miliona KM, po ranijim cijenama bi platili 43 miliona KM”, rekao je Tomaš novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da su uštede napravljene i na novoj listi lijekova koji se izdaju na recept, a koja bi trebalo da se primjenjuje od septembra ove godine.

“Fond trenutno potražuje oko 200 miliona KM, a kada bi uspjeli da dobijemo sav taj novac mogli bismo da pokrijemo jednogodišnje troškove bolničkog liječenja u Srpskoj ili dvogodišnje liječenje u domovima zdravlja, odnosno desetogodišnje zalihe citostaticima”, naveo je Tomaš, pozivajući poslodavce na redovnost uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić rekao je da su nedostajuća sredstva za funkcionisanje zdravstvenog sistema u Srpskoj do sada nabavljena isključivo zahvaljujući uštedama po različitim osnovama.

“Trenutna situacija je takva da 34 odsto zaposlenih kojima se uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje finansira 84 odsto budžeta za zdravstvo”, istakao je Stanić, dodajući da liječenje jednog oboljelog od karcinoma dojke u osnovi košta 48.000 KM, a da petogodišnje liječenje takvog pacijenta košta 144.000 KM.

Govoreći o novoj listi lijekova koji se izdaju na recept, Stanić je rekao da se neće desiti da neki lijek koji je bio na listi A, odnosno za koji je pacijent plaćao deset odsto participacije, a koji će biti prebačen na B listu na kojoj pacijenti plaćaju 50 odsto participacije, nema svoju generičku zamjenu na listi A, te da će pacijent sam birati koji lijek da uzme.

Kada su u pitanju dugovanja zdravstvenih ustanova po osnovu uplate doprinosa, on je naglasio da se traže mogućnosti za nabavku novca za reprogram tih obaveza, a s čim u vezi i Fond priprema posebne kriterijume za finansijsku podršku zdravstvenim ustanovama u domenu obezbjeđenja normalnog funkcionisanja tih ustanova.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender