Skuplji lijekovi za srce i pritisak!

Ovo je potvrđeno u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, uz obrazloženje, da je Upravni odbor usvojio novu listu lijekova koji se izdaju na recept i da će njena primjena početi već početkom septembra.

“Racionalizacija troškova za lijekove na recept postignuta je na način da je jedan broj lijekova prebačen s A liste na B listu, dok je kod nekih lijekova sužena indikacija u smislu ograničenja broja godina osiguranog lica kome lijek može da bude propisan i

trajanja terapije. Kod preraspodjele lijekova sa liste A na listu B, najveće promjene izvršene su kod lijekova za povišeni krvni pritisak i liječenje srčanih oboljenja, s tim da su na A listi zadržane jeftinije paralele”, pojašnjavaju u Fondu.

Kako navode, kreiranjem nove liste nastojalo se da racionalizacija troškova ne bude postignuta skidanjem lijekova s liste, pa je na novoj listi svega 18 lijekova generičkog naziva manje nego na prethodnoj.

U Fondu ističu, da je nova lista lijekova nastala na osnovu prijedloga svih direktora domova zdravlja u RS, Udruženja doktora porodične medicine RS, te predstavnika komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i FZO RS.

“S obzirom na to, da Fond prevashodno mora da vodi računa o interesima osiguranih lica, svakog mjeseca

biće analizirana primjena nove liste i u hodu će se mijenjati sve ono što praksa pokaže da predstavlja preveliko opterećenje za osigurana lica”, istakli su u Fondu.

Mirko Šaran, predsjednik Komisije za revidiranje liste lijekova, kazao je da će nazivi lijekova koji idu na recept ubuduće biti propisivani hemijskim imenom, a ne imenima proizvođača, tako da ljekari više neće moći da propisuju lijek samo određenog proizvođača.

“Primjenom nove liste lijekova značajno će se oslabiti uticaj lobija farmaceutske industrije pa će na osnovu propisivanja hemijskog naziva lijeka pacijent moći sam da bira lijek u apoteci, nakon što se informiše o njegovoj cijeni i učešću Fonda u toj cijeni”, pojasnio je Šaran.

On je naveo da će sa A na B listu biti prebačeni, između ostalog, i lijekovi koji se koriste za snižavanje triglicerida i holesterola, tj. lijekovi koji se koriste za liječenje bolesti nastalih lošim životnim navikama, kao što je prekomjerno konzumiranje hrane, alkohola ili cigarete.

Slobodan Stanić, resorni ministar, kazao je da se primjenom nove liste očekuju uštede između 15 i 20 miliona KM godišnje. “Često smo imali slučajeve da nakon nekog seminara, na kojem je sponzor bila neka farmaceutska kuća, prodaja nekog lijeka te kuće skoči i do 300 odsto, a novom listom biće spriječen uticaj farmaceutskih kompanija na propisivačku praksu”, kazao je Stanić.

U Udruženju doktora porodične medicine nisu htjeli da komentarišu novu listu lijekova, jer, kako su rekli, još nisu dobili na uvid konačnu verziju nove liste.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender