23. 01. 2022.

Vrhovni sud Hrvatske smanjio kazne trojici “Puma” za ratni zločin

Odlukom Vrhovnog suda, koja je u julu stigla na zagrebački Županijski sud, kazna je sa šest na četiri i po godine zatvora umanjena Tihomiru Šavoriću i Nenadu Jurincu, a s pet na četiri i po godine Antunu Novačiću.

Potvrđene su dvogodišnje kazne Robertu Precehtjeru i Robertu Bevaku, osuđenima za pomaganje u zločinu jer su zarobljene vojnike vozili na stratište, a Vrhovni sud nepromijenjene je ostavio i oslobađajuće presude Emilu Črnčecu i Goranu Gaći.

Prvostepeni sud ih je oslobodio jer tokom suđenja nije izveden nijedan dokaz koji bi ih teretio za ratni zločin protiv zarobljenika, to jest za strijeljanje šestorice zarobljenika.

Tužilaštvo je tokom postupka tvrdilo da je ratni zločin počinjen po naredbi tadašnjeg komandanta brigade Ivana Koradea, koji je u aprilu 2008. počinio samoubistvo nakon što je nekoliko dana ranije ubio četvoro ljudi, a u akciji hapšenja još jednog policajca.

U egzekuciji u Mliništima i Halapićima, u blizini Glamoča, u akciji “Maestral”, hicima iz automatskih pušaka, po tvrdnjama tužilaštva, ubijeni su zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender